„Zwykła” zupa pomidorowa

Taka prawie klasyczna pomidorowa, którą w Polsce lubi niemal każdy. Napisałam „prawie klasyczna”, ponieważ wersja pomidorowym naszych mam raczej nie zawiera zmiksowanych warzyw. Ja jednak wolę ten sposób zagęszczania – bo przecież warzyw nigdy za wiele. Nie zmienia to jednak faktu, że całościowo zupa smakuje bardzo „klasycznie” smacznie.

Zupa pomidorowa

Wywar mięsno-warzywny

  • udka z kurczaka
  • por
  • świeża włoszczyzna

Zupa pomidorowa

  • 1 duża cebula
  • olej – zalewa z suszonych pomidorów
  • włoszczyzna w paskach
  • 1,5 słoiczka przecieru pomidorowego
  • opcjonalnie śmietanka do zabielenia
  • opcjonalnie natka pietruszki
  • makaron, ryż, grzanki, groszek ptysiowy itp. do podania

Cebulkę posiekaj i podsmaż na niewielkiej ilości oleju z suszonych pomidorów. Następnie dodaj warzywa – świeże starte lub z mrożonki i nieco wody, tak by zakrywała warzywa. Gotuj do miękkości, po czym dokładnie zmiksuj blenderem. Dodaj przygotowany wcześniej, przecedzony bulion mięsny lub mięsno-warzywny i/lub kostki rosołowe. Ja lubię przełożyć jeszcze gotowanego pora i marchewkę.

Następnie dodaj koncentrat pomidorowy. U mnie 1,5 słoiczka daje ok. 2,5 litra zupy. Możesz do zupy dodać od razu obrane mięso, makaron i śmietankę, albo wymieszać wszystko dopiero na talerzu.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*