Taka prawie klasyczna pomidorowa, którą w Polsce lubi niemal każdy. Napisałam „prawie klasyczna”, ponieważ wersja pomidorowym naszych mam raczej nie zawiera zmiksowanych warzyw. Ja jednak wolę ten sposób zagęszczania – bo przecież warzyw nigdy za wiele. Nie zmienia to jednak faktu, że całościowo zupa smakuje bardzo „klasycznie” smacznie.
Wywar mięsno-warzywny
- udka z kurczaka
- por
- świeża włoszczyzna
Zupa pomidorowa
- 1 duża cebula
- olej – zalewa z suszonych pomidorów
- włoszczyzna w paskach
- 1,5 słoiczka przecieru pomidorowego
- opcjonalnie śmietanka do zabielenia
- opcjonalnie natka pietruszki
- makaron, ryż, grzanki, groszek ptysiowy itp. do podania
Cebulkę posiekaj i podsmaż na niewielkiej ilości oleju z suszonych pomidorów. Następnie dodaj warzywa – świeże starte lub z mrożonki i nieco wody, tak by zakrywała warzywa. Gotuj do miękkości, po czym dokładnie zmiksuj blenderem. Dodaj przygotowany wcześniej, przecedzony bulion mięsny lub mięsno-warzywny i/lub kostki rosołowe. Ja lubię przełożyć jeszcze gotowanego pora i marchewkę.
Następnie dodaj koncentrat pomidorowy. U mnie 1,5 słoiczka daje ok. 2,5 litra zupy. Możesz do zupy dodać od razu obrane mięso, makaron i śmietankę, albo wymieszać wszystko dopiero na talerzu.