Kasza pęczak na mleku

Ten zdrowy i smaczny pomysł na śniadanie podsunęła mi moja przesympatyczna uczennica Zosia. Fanom owsianek czy jaglanek z pewnością przypadnie do gustu i urozmaici menu. Kasza pęczak jest zdecydowanie grubsza niż inne kasze, przez co deser / przekąska z jej udziałem charakteryzuje się odmienną strukturą. Polecam! Można podać ją na ciepło lub zimno, słodko, albo na wytrawnie – bez niczego, z konfiturą, z jogurtem z prażonymi orzechami włoskimi, migdałami, słonecznikiem, pestkami dyni, itp.

Kasza pęczak na mleku

Moje ulubione wersje to:

  • pęczak na mleku na ciepło z prażonymi orzechami włoskimi
  • pęczak na mleku na zimno z jogurtem (ew. z muesli crunch)

Niecierpliwym rekomenduje ugotować kaszę dzień wcześniej, a potem jedynie podgrzać z odrobiną dodatkowego mleka. Niestety, by pęczak zmiękł potrzeba trochę czasu. Resztki dania można zagospodarować dodając je do owsianki.

  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • 3 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • opcjonalnie dodatki typu prażone orzechy, konfitura, jogurt

Umieść kaszę w dość dużym rondlu. Dodaj mleko i sól. Doprowadź mleko do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj kaszę pod przykryciem do miękkości, ok.  30 minut. Możesz poczekać chwilę przed podaniem, by resztki płynu dobrze się wchłonęły i kasza była miękka. Podawaj na ciepło lub na zimno, saute lub z wybranymi dodatkami.

2 komentarzy

  1. Nie wiem kto wymyślił ten przepis ale jest jakiś nieogarnięty. Robiłam dokładnie to co w przepisie. 5 minut zostawiłam pod przykrywką i mleko wykipiało na kuchenke. Kaszę trzeba ciągle mieszać!

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

*

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>