Spaghetti z pesto z pestek dyni, cukinią i rukolą

To improwizowane danie powstało z resztek pesto z pestek dyni, które wymieszałam z mascarpone (patrz przepis na kokardki w pesto z mascarpone  Wyszło pysznie, choć tak prosto. Proporcje „na oko”.

Spaghetti z pesto z pestek dyni, cukinią i rukolą

  • pesto z pestek dyni z przepisu na kokardki w pesto z mascarpone
  • makaron spaghetti
  • polędwica wieprzowa wedzona surowa
  • 1 cukinia
  • kukurydza z puszki
  • rukola
  • przyprawa ognista (opcjonalnie)

Makaron ugotuj na półtwardo, zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Polędwica pokrój w plastry i zgrilluj na suchej patelni. Cukinię pokrój w paski obieraczką do warzyw. Na głęboką patelnię wyłóż nieco pesto i przesmaż (bardzo krótko) cukinię. Dodaj makaron, kukurydzę oraz rukolę. Dobrze wymieszaj, po czym wmieszaj pokrojoną w paski zgrillowaną polędwicę. Dopraw do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem i ostrą przyprawą. Podawaj od razu.

Spaghetti z pesto z pestek dyni, cukinią i rukolą

2 komentarzy

  1. takie „na oko” zawsze są najlepsze – fajne połączenie 🙂
    mam ochotę na pesto z rzeżuchy, ale mój blender się porządnie obraził i się zepsuł.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*