Sos borowikowo-śmietanowy + garść pomysłów na obiad z grzybami

Dzisiejszy wpis stanowi garść pomysłów na wykorzystanie sosu grzybowego (na zdjęciu wmieszany do risotto). U mnie ostatnio powstaje zwykle sos borowikowo-śmietanowy, ale podobny można zrobić z innych grzybów. Poniżej przepisu, kilka (naszym zdaniem) smacznych połączeń obiadowych.

Risotto borowikowe i sos borowikowo-śmietanowy

  • garść suszonych borowików
  • masło klarowane do smażenia
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • odrobina świeżego lub suszonego tymianku
  • 1-2 szklanki bulionu z grzybów leśnych
  • mąka pszenna do zagęszczenia
  • śmietanka

Borowiki namocz w wodzie przez noc. Następnie odsącz i drobno posiekaj.

W rondlu lub głębokiej patelni podsmaż posiekaną cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj grzyby, odrobinę tymianku oraz bulion grzybowy. Duś pod przykryciem ok. 20 minut, do miękkości borowików.

Na koniec zagęść sos mieszaniną mąki i śmietanki. Możesz użyć lżejszą  lub bardziej tłustą śmietankę, w dowolnej ilości.

Przetestowane połączenia:

sos borowikowo – śmietanowy, łosoś, risotto borowikowe, modra kapusta ze słoika, surówka z marchewki i kapusty kiszonej

sos borowikowo – śmietanowy, łosoś, risotto borowikowe, fasolka szparagowa

sos borowikowo – śmietanowy, kurczak, ziemniaki, modra kapusta

sos borowikowo – śmietanowy, polędwiczka wieprzowa, pyzy drożdżowe, surówka z buraczków

sos borowikowo – śmietanowy, polędwiczka wieprzowa, gnocchi ziemniaczane, parmezan

sos borowikowo – śmietanowy, kurczak, makaron, szparagi

 

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

*

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>