Pierogi z serem i owocami

Podczas niedawnego pierogowania z Karmel-itką powstały nie tylko świetne wytrawne pierogi, m. in. pierogi z soczewicą i twarogiem. Zrobiłyśmy także wersję na słodko – z serkiem kremowym i wiśniami z kompotu i te pierogi widzicie na zdjęciu. Jakiś czas temu robiłam też podobne – pierogi z serem i limonką. Do twarogu pasują wszelkie owoce, np. jagody (najlepiej mrożone), prażone jabłka i inne. 

Pierogi z serem i wiśniami

  • ciasto na pierogi, np. to najlepsze ciasto na pierogi
  • twaróg kremowy mielony
  • cukier puder do smaku
  • cukier z prawdziwą wanilią lub ekstrakt waniliowy
  • owoce, np. wiśnie z kompotu, mrożone jagody

Wymieszaj twaróg z cukrem. Najlepiej wstaw do lodówki by serek zrobił się ponownie sztywny. Po intensywnym mieszaniu konsystencja staje się bardziej płynna co jest niewygodne podczas lepienia.

Na krążkach ciasta umieszczaj twaróg i owoce. Zaklej pierogi i gotuj ok. 1 minutę od momentu wypłynięcia.

Jeden komentarz

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*