Klasyczna tarta na kruchym spodzie. Z kawałkami kurczaka, pomidorkami koktajlowymi i zielonymi szparagami, zapieczonymi w sosie jogurtowo-śmietanowym. Doprawiona czosnkiem i świeżą bazylią. Szczególnie smakował mi dobrze doprawiony kurczak. Sos, dzięki dodatkowi jogurtu wydawał się lekki i nie przytłaczał innych aromatów. W jego przygotowaniu pomogła mi Natalia i Paulina.
Proporcje na tartę o średnicy 28 cm.
- 2 szklanki mąki
- 150 g masła
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 400 g filetu z piersi kurczaka
- przyprawa do mięs Knorr
- czosnek granulowany
- sól, pieprz, suszona bazylia i oregano
- ok. 10 pomidorków koktajlowych
- ok. 10 zielonych szparagów
- 1 mała śmietana 12%
- 1 mały jogurt naturalny
- 2 jajka
- 2.5 minikosteczki czosnkowe
- sól, biały pieprz
- świeża bazylia
Ciasto kruche: Wymieszaj ręcznie lub w malakserze mocno schłodzone masło, mąkę i sól. Dodaj jajko i szybko uformuj kulę z ciasta. Wstaw do lodówki na co najmniej 1/2h. Rozwałkuj 3/4 ciasta i przenieś do naczynia do tarty. Piecz w 180 st. C. ok. 15 min. Pozostałe ciasto możesz zamrozić lub zrobić z niego tartaletki.
Nadzienie: Pokrój kurczaka na niewielkie kawałki. Podsmaż na oleju, dodając do smaku bazylię, oregano, czosnek granulowany, przyprawę do mięs, sól i pieprz. Przełóż do podpieczonej tarty. Wyłóż przekrojone na pół pomidorki oraz szparagi, pozbawione zdrewniałych końcówek. Posyp posiekanymi liśćmi świeżej bazylii. Zalej sosem przygotowanym przez wymieszanie śmietany, jogurtu, jajek, minikosteczek czosnkowych, soli i białego pieprzu. Piecz w 180 st. C. ok 20-30 min.
kwintesencja szparagowego sezonu!
ach, pyszności.
Pyszności! Wspaniała propozycja!
Wygląda pysznie. Fajny patent z jogurtem, zawsze to trochę mniej kalorii w biodrach 🙂