Tramezzini z jajkiem i serem

W moich włoskich zakupach znalazły się różne włoskie pieczywa, w tym tramezzini, czyli duży bardzo jasny chleb bez skórki. W smaku praktycznie taki sam jak nasz tostowy, tylko nieco inny w formie. Zrobiłam na nim proste tosty z polskich składników – kiełbasy krakowskiej, jajka i wędzonego sera żółtego. Zamiast sera wędzonego można użyć „zwykłego” żółtego sera. My lubimy też wersję z tuńczykiem lub makrelą zamiast kiełbasy lub szynki.

Tramezzini z jajkiem i serem

Składniki na tosty

  • chleb tostowy (na zdjęciu tramezzini, ale podobne tosty robię też z ciemnego chleba)
  • kiełbasa krakowska
  • jajko ugotowane na twardo
  • ser żółty

Sos:

  • majonez lub sos tatarski (w tej wersji druga opcja)
  • ketchup (w tej wersji u nas Tortex)

Dodatkowo:

  • pomidorki koktajlowe
  • mini korniszony lub ogórki kiszone

Na kromkę chleba nałóż pokrojone w plastry: kiełbasę, jajko i ser żółty. Przykryj drugą kromką i zapiecz w tosterze. Wierzch kanapki możesz posmarować majonezem wtedy ładnie się zarumieni.

Podawaj z sosem z gotowego sosu tatarskiego i ketchupu oraz z warzywami, np. pomidorkami koktajlowymi i korniszonami lub ogórkami kiszonymi.

20160912_065929-a-1024 20160912_070652 20160912_071534

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*