W moich włoskich zakupach znalazły się różne włoskie pieczywa, w tym tramezzini, czyli duży bardzo jasny chleb bez skórki. W smaku praktycznie taki sam jak nasz tostowy, tylko nieco inny w formie. Zrobiłam na nim proste tosty z polskich składników – kiełbasy krakowskiej, jajka i wędzonego sera żółtego. Zamiast sera wędzonego można użyć „zwykłego” żółtego sera. My lubimy też wersję z tuńczykiem lub makrelą zamiast kiełbasy lub szynki.
Składniki na tosty
- chleb tostowy (na zdjęciu tramezzini, ale podobne tosty robię też z ciemnego chleba)
- kiełbasa krakowska
- jajko ugotowane na twardo
- ser żółty
Sos:
- majonez lub sos tatarski (w tej wersji druga opcja)
- ketchup (w tej wersji u nas Tortex)
Dodatkowo:
- pomidorki koktajlowe
- mini korniszony lub ogórki kiszone
Na kromkę chleba nałóż pokrojone w plastry: kiełbasę, jajko i ser żółty. Przykryj drugą kromką i zapiecz w tosterze. Wierzch kanapki możesz posmarować majonezem wtedy ładnie się zarumieni.
Podawaj z sosem z gotowego sosu tatarskiego i ketchupu oraz z warzywami, np. pomidorkami koktajlowymi i korniszonami lub ogórkami kiszonymi.