Jak jeść więcej warzyw? – garść sprawdzonych pomysłów

W tym roku powoli, ale nadchodzi. Mimo lekkiego chłodu wiosnę już czuć w powietrzu. Dni są zdecydowanie dłuższe, co zapewne nie tylko mnie dodaje energii. Taki wiosenny przypływ energii warto wykorzystać na pozytywne zmiany w  diecie. Lato i plaża przecież już niebawem… A sezonowych warzyw i owoców coraz więcej. Ich zalety wszyscy znamy – mają niewiele kalorii, za to mnóstwo witamin, składników mineralnych i  błonnika pokarmowego. A zatem jak jeść więcej warzyw? To naprawdę proste. Wiele pomysłów na wykorzystanie warzyw otrzymałam niedawno w informacji prasowej towarzyszącej wejściu na rynek dwóch nowych smaków serków Almette: Almette z  rzodkiewkami oraz Almette ze szpinakiem i czosnkiem. To prawdziwa gratka dla miłośników puszystych twarożków i świeżych warzyw, a zarazem lekkich i zdrowych posiłków.

KV_David+podpis_1920px_rgb

Jasnoróżowa, krucha i delikatna rzodkiewka z aksamitnym twarożkiem to klasyczne, bardzo udane połączenie, któremu trudno się oprzeć. Drugie połączenie, czyli połączenie twarogu i szpinaku jest mniej typowe, warto zatem je poznać – wyrazisty, szpinakowy smak i nuta czosnkowego aromatu to bardzo zgrany duet. Pamiętaj, że kremowe serki smakują wyśmienicie nie tylko z chrupiącym pieczywem. Sprawdzą się także ze wszelkimi warzywnymi propozycjami, jako dodatek do:

– past kanapkowych 

Twarożek można wymieszać ze świeżymi, drobno pokrojonymi warzywami (ogórkiem, rzodkiewką, szczypiorkiem itp.) i/lub wędliną otrzymując ciekawą pastę do smarowania pieczywa.

– dipów

Serki Almette mogą być bazą dla dipów w których moczymy słupki warzyw. To sposób na super zdrową przekąskę. W słupki warto pokroić przede wszystkim marchewkę, seler naciowy i kalarepkę.

– zup

Zupy to dania, które mogą zawierać „skoncentrowaną dawkę” warzyw. Jarzynowa, pomidorowa, kalafiorowa, cukiniowa… możliwości jest bez liku. Dodatek serka warto zastosować zamiast tradycyjnego zabielania śmietaną. Dotyczy to zarówno zupy z kawałkami warzyw jak i zupy kremu.

– sałatek

Twarożki sprawdzą się jako alternatywa dla sera feta, pleśniowego czy żółtego, w lekkiej sałatce na bazie sałaty / rukoli, pomidorów i nowalijek, a także w sałatce z makaronem. Kremowy serek rewelacyjnie łączy się każdym makaronem.

– dań z makaronu i ryżu

Kremowy serek łatwo miesza się z tymi składnikami, dodając daniom na ich bazie niecodziennego charakteru. Polecam sos śmietanowy z dodatkiem serka Almette. Albo risotto. Do obu propozycji idealnie pasują brokuły lub wiosenne szparagi.

– zapiekanek warzywnych

Połącz dodatek skrobiowy (kaszę, ryż, makaron), mięso lub wędlinę oraz warzywa (marchewkę, kalafior, brokuły, cukinię)  i zalej mieszanką jajek, śmietanki i serka Almette. Będzie pysznie.

– warzyw na ciepło

To pomysł dla tych, którzy „gołe” warzywa uważają za niesmaczne. Wymieszane z odrobiną aromatycznego serka śmietankowego nabiorą zupełnie innego charakteru. Do gotowania lub pieczenia i podawania na ciepło dobrze nadają się m.in.: marchewka, pietruszka, buraczki, brukselka, kalafior, brokuły czy ziemniaki. Takie warzywa będą doskonałym dodatkiem do obiadu albo samodzielną przekąską.

– naleśników

Serki Almette świetnie wzbogacą smak farszu szpinakowego albo sosu pomidorowego do którego także polecam warzywa (ja zwykle daję włoszczyznę i/lub soczewicę czerwoną).

– tortilli

Wystarczy, że posmarujesz placek serkiem, dodasz warzywa (liście szpinaku, paski papryki, świeżego ogórka) i gotowe. My bardzo lubimy także tortille na ciepło, z serkiem Almette i łososiem wędzonym, w postaci quesadillas.

– wytrawnych wypieków, np. bułeczek, tart, pizzy

Drożdżowe bułeczki nadziewane twarożkiem lub różnego rodzaju zawijańce i tarty z twarożkiem to idealny dodatek do wiosennej surówki. Świetnie smakuje także pizza z kawałkami kremowego aromatycznego serka.

– koktajli warzywnych

Koktajle to genialny sposób na włączenie większej ilości warzyw i owoców do diety. Wystarczy kupić blender i można miksować… Dosłownie wszystko ze wszystkim. W Internecie znajdziesz mnóstwo konkretnych przepisów na koktajle owocowe i warzywne (z jarmużem, szpinakiem, selerem, ogórkiem).

Mam nadzieję, że te kilka przykładów pokazało Ci jak łatwo można wprowadzić wiosenną lekkość do codziennego jadłospisu, nie rezygnując przy tym z dobrego smaku. Pamiętaj, dietetycy rekomendują 5 porcji (po 100 g) warzyw i owoców każdego dnia! Wykorzystanie nowych produktów Almette znacznie ułatwi Ci zrealizowanie tego zalecenia bo dzięki nim można bardzo szybko przygotować posiłek, który od razu smakuje, bez dodatkowego doprawiania. By zmiany w diecie nie ograniczały się do dni weekendowych, zaopatrz się w wygodne lunchboxy i zabieraj ze sobą zdrowe posiłki do pracy.

By Cię zainspirować do wiosennej dietetycznej rewolucji, prezentuję poniżej kilka przepisów na niecodzienne połączenie nowych smaków serków Almette oraz warzyw. Przepisy są autorstwa ambasadora marki Davida Gaboriaud i zostały mi użyczone bym mogła się nimi z Tobą podzielić. Zapraszam do ich testowania i dzielenia się wrażeniami w komentarzach.

Nowe smaki Almette.
Nowe smaki serków Almette.

Almette to 100% naturalnych składników i 100% wyśmienitego smaku. Bez zagęstników, barwników i konserwantów! Puszyste serki dostarczają wyłącznie to co naturalne i pyszne – polskie mleko, świeże, kolorowe warzywa, bogactwo aromatycznych ziół i przypraw. W Almette rozsmakuje się cała rodzina!

Almette z rzodkiewkami – cena rekomendowana: 3,99 zł za opakowanie 150 g

Almette ze szpinakiem i czosnkiem – cena rekomendowana: 3,99 zł za opakowanie 150 g

PRZEPISY DAVIDA GABORIAUD DLA 2 OSÓB

David z pyszną kanapką :)
David z pyszną kanapką 🙂
  1. Frittata z serkiem Almette ze szpinakiem i czosnkiem oraz szynką długo dojrzewającą
1.Frittata z serkiem Almette
Frittata z serkiem Almette ze szpinakiem i czosnkiem oraz szynką długo dojrzewającą

Składniki:

  • 4 jajka ekologiczne lub jedynki,
  • 2 łyżki serka Almette ze szpinakiem i czosnkiem,
  • 2 plastry szynki długo dojrzewającej (np. Serrano, parmeńska),
  • 2 łyżki posiekanej dymki,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka masła klarowanego,
  • sól, pieprz, 

Przygotowanie:

Do miski  wbij całe jajka i roztrzep widelcem. Dopraw solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni (z metalową rączką) na maśle klarowanym smaż na średnim ogniu masę jajeczną do czasu aż wierzch zacznie się ścinać. Dodaj dwie łyżki serka Almette i ułóż plastry szynki. Wstaw patelnię do piekarnika i zapiekaj w 160 stopniach pod grillem aż góra się zetnie. Wyjmij frittatę z piekarnika, posyp natką i  dymką. Bon appetit 🙂

1.Frittata z serkiem Almette
Frittata z serkiem Almette ze szpinakiem i czosnkiem oraz szynką długo dojrzewającą
  1. Angielskie scones pieczone, podane z serkiem Almette ze szpinakiem i czosnkiem oraz jajkiem w koszulce
Angielskie scones pieczone, podane z serkiem Almette ze szpinakiem i czosnkiem oraz jajkiem w koszulce
Angielskie scones pieczone, podane z serkiem Almette ze szpinakiem i czosnkiem oraz jajkiem w koszulce.

Składniki:

scones:

  • 250 g mąki pszennej typu 450,
  • 125 ml mleka,
  • 1 jajko + 1 żółtko do smarowania,
  • 50 g roztopionego masła,
  • łyżka cukru,
  • szczypta soli,
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia.

dodatki:

  • 4 pieczarki brązowe (portobello),
  • kilka listków szpinaku,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka octu białego. 

Przygotowanie:

Scones – w misce wymieszaj mąkę z cukrem, solą oraz proszkiem do pieczenia. Ubij jajko z mlekiem i roztopionym masłem i wymieszaj z mąką. Wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Odstaw na 30 minut. Po tym czasie uformuj z ciasta kulki wielkości piłeczki do golfa, a następnie delikatnie je spłaszcz. Za pomocą pędzelka posmaruj je żółtkiem. Piecz w 180 stopniach przez 20-25 minut lub do momentu, kiedy będą złociste i ładnie wyrosną. Wyjmij je z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.

Pieczarki pokrój w plastry. Podsmażaj na maśle klarowanym przez kilka minut.

Wbij jajka do dwóch oddzielnych miseczek.

Nalej pół rondelka wody i doprowadź do wrzenia. Wymieszaj gotującą się wodę z łyżką octu, a następnie na małym ogniu za pomocą łyżki zrób wir. Do wiru wlej jajko. Gotuj 2 minuty. Odcedź za pomocą łyżki cedzakowej i przełóż jajko na papierowy ręcznik. Zrób kolejny wir w wodzie i powtórz czynność wlewania jajka w wir.   

Scones przekrój na dwie części. Jedną posmaruj serkiem Almette. Ułóż warstwowo liście szpinaku, smażone pieczarki i ułóż delikatnie jajko w koszulce. Serwuj od razu!

Angielskie scones pieczone, podane z serkiem Almette ze szpinakiem i czosnkiem oraz jajkiem w koszulce.
Angielskie scones pieczone, podane z serkiem Almette ze szpinakiem i czosnkiem oraz jajkiem w koszulce.

 

  1. Grzanka z wędzonym łososiem i serkiem Almette z rzodkiewkami
Grzanka z wędzonym łososiem i serkiem Almette z rzodkiewkami.
Grzanka z wędzonym łososiem i serkiem Almette z rzodkiewkami.

Składniki:

  • 4 kromki bagietki,
  • 4 łyżki serka Almette z rzodkiewkami,
  • 4 plastry wędzonego łososia,
  • kilka listków świeżej kolendry,
  • 2 rzodkiewki,
  • 1 cytryna. 

piklowana cebula:

  • 1 czerwona cebula,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 50 ml wody,
  • 50 ml octu z jabłek.

Przygotowanie:

Bagietki opiecz na grillu.

Piklowana cebula: w rondelku wymieszaj wodę z octem, cukrem, solą i doprowadź do wrzenia. Cebulę pokrój na bardzo cienkie plastry (możesz użyć mandoliny do krojenia warzyw) i przełóż do miseczki. Wlej gorącą wodę z octem i wymieszaj. Odstaw do wystygnięcia.

Rzodkiewka pokrój na bardzo cienkie plastry. Cytrynę pokrój na ćwiartki.

Posmaruj każdą kromkę serkiem Almette z rzodkiewkami. Ułóż warstwowo: plasterki rzodkiewki, po jednym plastrze wędzonego łososia, a na nim kilka plasterków piklowanej cebuli. Udekoruj listkami kolendry. Podaj z cytryną. 

Grzanka z wędzonym łososiem i serkiem Almette z rzodkiewkami.
Grzanka z wędzonym łososiem i serkiem Almette z rzodkiewkami.
  1. Selerowe risotto z serkiem Almette ze szpinakiem i czosnkiem oraz orzechami włoskimi
Selerowe risotto z serkiem Almette ze szpinakiem i czosnkiem oraz orzechami włoskimi.
Selerowe risotto z serkiem Almette ze szpinakiem i czosnkiem oraz orzechami włoskimi.

Składniki:

  • 1/2 selera,
  • 1/2 białej części pora,
  • 1 szalotka,
  • 80 ml białego wytrawnego wina,
  • 4 łyżek serka Almette ze szpinakiem i czosnkiem,
  • 20 g masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki orzechy włoskie prażone,
  • 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku,
  • woda lub bulion,
  • sól, pieprz. 

Przygotowanie:

Seler obierz i pokrój w drobnej kostkę wielkości ok. 0,5 x 0,5 cm.

Por i szalotkę drobno posiekaj. Orzechy włoskie upraż na suchej patelni.

Na maśle klarowanym duś por i szalotkę przez ok. 2-3 minut. Dodaj seler i duś kolejne 3 minuty.

Wlej białe wino i poczekaj aż wyparuje. Następnie dolewaj stopniowo wodę lub bulion i gotuj aż seler będzie al dente. Na koniec dodaj masło i serek Almette i mieszaj aż się rozpuszczą. Serwuj risotto na talerzach i posyp orzechami włoskimi prażonymi oraz posiekanym szczypiorkiem.

Selerowe risotto z serkiem Almette ze szpinakiem i czosnkiem oraz orzechami włoskimi.
Selerowe risotto z serkiem Almette ze szpinakiem i czosnkiem oraz orzechami włoskimi.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*