Lekkie wiosenno-letnie danie z pysznym kurczakiem i zielonymi warzywami. W mojej dzisiejszej wersji z brokułami oraz cukinią, ale wszelkie szparagi, groszki i inne warzywne pomysły sprawdzą się doskonale. Można serwować je również w formie niezapiekanej, z dowolnym makaronem, podobnie jak moje niedawne kokardki z zielonymi szparagami w sosie śmietankowym. Polecam obie propozycje!
- 1 opakowanie makaronu duże muszle (conchiglioni)
- 1 brokuł
- 3 filety z piersi kurczaka
- 2-3 łyżki oleju czosnkowego
- Ziarenka Smaku drobiowe
- świeżo mielony pieprz czarny
- 1 średnia cukinia
- 2 opakowania bazy do jasnych sosów Winiary
- 100 ml śmietanki (np. 18%)
- natka pietruszki
Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu – w osolonej wodzie, na półtwardo. Po odcedzeniu przelej zimną wodą, aby muszelki się nie sklejały. Na garnku z gotującym się makaronem ustaw sitko z opłukanymi i podzielonymi na różyczki brokułami, by jednocześnie podgotowały się na parze (również na półtwardo).
Filet z piersi kurczaka oczyść i zmiel w maszynce do mielenia mięsa lub posiekaj w malakserze. Podsmaż na rozgrzanym oleju, doprawiając Ziarenkami Smaku i świeżo mielonym pieprzem. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki różyczki brokułów oraz pokrojoną w drobną kostkę cukinię. Chwilę podduś całość na małym ogniu.
Następnie dodaj bazę do jasnych sosów, wymieszaną z ok. 300 ml wody. Duś całość kolejne kilka minut. Dodaj śmietankę oraz natkę pietruszki. Otrzymany farsz przełóż do muszli makaronowych i umieść w naczyniu do zapiekania. Wstaw do piekarnika (po przykryciu np. folią aluminiową) na ok. 20 minut (temp. 180°C). Po upieczeniu od razu podawaj.