Jak zrobić domowy jogurt naturalny? Bardzo prosto 🙂
Nagły i niespodziewanie duży odpływ jogurtów z lodówki zmotywował mnie ostatnio do zabawy z jogurtem domowym. Domowa produkcja jogurtu jest bardzo łatwa, ale czy nie szkoda na to czasu? Oczywiście to zależy. Już jakiś czas temu zrobiłam swój pierwszy jogurt, ale nie „wkręciłam” się. Smakował bardzo podobnie do sklepowego, więc stwierdziłam, że po co robić skoro można kupić. Jednak mój drugi jogurt wyszedł inny – znacznie łagodniejszy niż kupny i naprawdę super smaczny. Smak jogurtu oczywiście zależy od użytej zaszczepki bakteryjnej. Można użyć specjalne, przeznaczone do produkcji domowego jogurtu bakterie suszone (do kupienia w internecie) albo zastosować jako starter jogurt kupny. Ja skorzystałam z wersji drugiej.
- 1 litr mleka tłustego
- 150 g gęstego jogurtu (taki z mleka i baterii, bez innych składników)*
- 50 g mleka w proszku
Jogurt płynny
- 1 litr mleka odtłuszczonego
- 150 g jogurtu naturalnego (użyłam jogurtu z wapniem z Lidla)
Wszystkie składniki wymieszaj i podgrzej do temperatury ok. 50 st. C. Ja użyłam Thermomix (4 min/50ºC/obr 4). Przelej do słoików, owiń kocem i odstaw na 6-10 godzin. Następnie umieść w lodówce do schłodzenia i podawaj.
Jogurt nadaje się do spożycia przez 5-7 dni.
* więcej na temat jogurtów przeczytasz tu.