Domowy jogurt naturalny

Jak zrobić domowy jogurt naturalny? Bardzo prosto :)

Domowy jogurt naturalny

Nagły i niespodziewanie duży odpływ jogurtów z lodówki zmotywował mnie ostatnio do zabawy z jogurtem domowym. Domowa produkcja jogurtu jest bardzo łatwa, ale czy nie szkoda na to czasu? Oczywiście to zależy. Już jakiś czas temu zrobiłam swój pierwszy jogurt, ale nie „wkręciłam” się. Smakował bardzo podobnie do sklepowego, więc stwierdziłam, że po co robić skoro można kupić. Jednak mój drugi jogurt wyszedł inny – znacznie łagodniejszy niż kupny i naprawdę super smaczny. Smak jogurtu oczywiście zależy od użytej zaszczepki bakteryjnej. Można użyć specjalne, przeznaczone do produkcji domowego jogurtu bakterie suszone (do kupienia w internecie) albo zastosować jako starter jogurt kupny. Ja skorzystałam z wersji drugiej. 

Żeby uzyskać bardziej gęstą konsystencję jogurtu, należy użyć tłuste mleko i mleko w proszku. Na odtłuszczonym mleku i bez dodatku mleka w proszku jogurt będzie płynny. Ale taki bardzo dobrze pasuje np. do niektórych płatków śniadaniowych albo do picia. Poza tym wszystko jest kwestią gustu i ochoty. Dlatego najlepiej samemu pokombinować.
 
Poniżej podaję przepisy na moje dwie wersje jogurtu – niech staną się dla Was punktem wyjścia do własnych eksperymentów.
 
Jogurt gęsty
  • 1 litr mleka tłustego
  • 150 g gęstego jogurtu (taki z mleka i baterii, bez innych składników)*
  • 50 g mleka w proszku

Jogurt płynny

  • 1 litr mleka odtłuszczonego
  • 150 g jogurtu naturalnego (użyłam jogurtu z wapniem z Lidla)

Wszystkie składniki wymieszaj i podgrzej do temperatury ok. 50 st. C. Ja użyłam Thermomix (4 min/50ºC/obr 4). Przelej do słoików, owiń kocem i odstaw na 6-10 godzin. Następnie umieść w lodówce do schłodzenia i podawaj.

Jogurt nadaje się do spożycia przez 5-7 dni.

* więcej na temat jogurtów przeczytasz tu.

 
 

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

*

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>