Roladki drożdżowe – grahamki

Ponieważ nasza Alunia jest na etapie suchego pieczywa (chlebek z serkiem nie nadaje się do jedzenia;) postanowiłam zrobić pieczywo, które będzie miało jednak jakiś dodatek, który zaakceptuje mały smakosz. Stąd pomysł na poręczne roladki, z ciasta drożdżowego. Właściwie to ciasto jak na pizzę, ale z mąką graham i niższą zawartością soli. Przygotowałam kilka wersji – małemu brzuszkowi najbardziej posmakowały te ze szpinakiem i te z twarogiem 🙂

MAR_9682-a-1024_Roladki drożdżowe - grahamki

Składniki na ciasto:

  • 220 g wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 300 g zwykłej mąki pszennej
  • 100 mąki pszennej graham
  • 1/2 łyżeczka soli (w wersji „dorosłej” 1 łyżeczka)

Farsze:

  • szpinak i feta
  • ser twarogowy, cukier, ekstrakt waniliowy
  • pesto bazyliowe
  • gotowe nadzienie pieczarkowe

Połącz wodę z cukrem i drożdżami. Wymieszaj – ja zrobiłam to w Thermomix (20 s / obr. 2). Dodaj pozostałe składniki i wyrób ciasto (2 min, interwał). Następnie odstaw je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 h – np. do piekarnika z włączoną żarówką.

Ciasto podziel na dwie części. Każdą rozwałkuj. Nałóż wybrany farsz i zwiń w rulon. Piecz w 200 st. C. ok. 20-25 minut.

MAR_9683-a-1024_Roladki drożdżowe - grahamki

 Roladki grahamki_20170122_162146-1024

 

2 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*