Ponieważ nasza Alunia jest na etapie suchego pieczywa (chlebek z serkiem nie nadaje się do jedzenia;) postanowiłam zrobić pieczywo, które będzie miało jednak jakiś dodatek, który zaakceptuje mały smakosz. Stąd pomysł na poręczne roladki, z ciasta drożdżowego. Właściwie to ciasto jak na pizzę, ale z mąką graham i niższą zawartością soli. Przygotowałam kilka wersji – małemu brzuszkowi najbardziej posmakowały te ze szpinakiem i te z twarogiem 🙂
Składniki na ciasto:
- 220 g wody
- 1 łyżeczka cukru
- 20 g świeżych drożdży
- 300 g zwykłej mąki pszennej
- 100 mąki pszennej graham
- 1/2 łyżeczka soli (w wersji „dorosłej” 1 łyżeczka)
Farsze:
- szpinak i feta
- ser twarogowy, cukier, ekstrakt waniliowy
- pesto bazyliowe
- gotowe nadzienie pieczarkowe
Połącz wodę z cukrem i drożdżami. Wymieszaj – ja zrobiłam to w Thermomix (20 s / obr. 2). Dodaj pozostałe składniki i wyrób ciasto (2 min, interwał). Następnie odstaw je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 h – np. do piekarnika z włączoną żarówką.
Ciasto podziel na dwie części. Każdą rozwałkuj. Nałóż wybrany farsz i zwiń w rulon. Piecz w 200 st. C. ok. 20-25 minut.
Bardzo smakowicie się zapowiada. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie 🙂
Piękne zdjęcia! :)https://jaglusia.wordpress.com/