Korzenna owsianka z marchewką i masłem orzechowym

Z pewnością dla wielu z Was, Nowy Rok wiąże się z wieloma nowymi postanowieniami, w tym postanowieniem o lepszym odżywianiu. Bo wszyscy chcemy przecież czuć się zdrowo i jeść zdrowo, jednocześnie nie przeznaczając na ten cel zbyt dużej części domowego budżetu. Tej potrzebie wyszło naprzeciw Tesco, tworząc sekcję z produktami pro-health.

W tym wpisie pokażę Wam kilka produktów, które szczególnie mi się spodobały i podam przepis na super-smaczną owsiankę, którą można z nich przyrządzić.

Pominę produkty przygotowane stricte dla osób na dietach specjalnych (bez laktozy, bez glutenu, dla cukrzyków), bo tych nie kupuję. Zauważyłam jednak, że jest ich sporo, w bardzo przystępnych cenach. Mnie zdecydowanie bardziej zainteresowały te mniej popularne produkty, których zwykle nie ma w supermarketach. Ponieważ uwielbiam różnorodność w kuchni, od razu w oko wpadły mi ciekawe mąki, takie jak mąka kokosowa. Szczerze mówiąc, mam ochotę od razu pobiec do kuchni i zrobić z niej ciasteczka albo jakieś fajne placki. Inna mąka daje nie tylko inny smak, ale także inną strukturę wypieku. Muszę jednak poczekać z pieczeniem kilka dni – w chwili obecnej zdecydowanie za dużo u nas słodkiego 😉

W ofercie Tesco znalazłam ponadto sporo dodatków do owsianek, które bardzo często goszczą na naszym śniadaniowym stole i ze smakiem pochłania je cała moja rodzina. Poniżej prezentuję Wam jedno z naszych ostatnich super-udanych połączeń pt. marchewka-przyprawy korzenne i masło orzechowe.

Korzenna owsianka z marchewką i masłem orzechowym
Korzenna owsianka z marchewką i masłem orzechowym.
Owsianka z marchewką i masłem orzechowym
Składniki z oferty Tesco do owsianki z marchewką. Najważniejsze to masło orzechowe i syrop klonowy.

Dodatek marchewki do owsianki może wydawać się nieco dziwny, ale tylko na pierwszy rzut oka. Bo przecież dodaje się ją m.in. do uwielbianego przez wszystkich ciasta marchewkowego. Wierzcie mi, do owsianki też pasuje, i co ważne, stanowi jedną z pięciu zalecanych porcji warzyw. Przyprawy korzenne i masło orzechowe stanowią doskonałe uzupełnienie. Słodkie dodatki pozostawiam Wam do wyboru: ja uwielbiam syrop klonowy, ale miód, dobra konfitura czy czekolada też sprawdzają się wprost rewelacyjnie.

Aaa, i jeszcze jedno. Owsianka jest super na śniadanie, zarówno to przyrządzane „na szybko”, w ciągu tygodnia, jak i na to spokojniejsze, weekendowe. Ale można zabrać ją także do pracy i zjeść na zimno lub podgrzać w mikrofalówce. Owsianka może też stanowić fajną energetyzującą kolację. Szczególnie taka bogata jak ta poniżej 🙂 Spróbujcie!

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2 szklanki mleka krowiego lub roślinnego
  • 1 szklanka wody (jeśli używamy płatków owsianych górskich)
  • 1 szczypta soli
  • 2 marchewki
  • ok. pół łyżeczki przyprawy korzennej z tego przepisu lub cynamonu
  • 2-3 łyżki masła orzechowego
  • ulubione słodkie dodatki: czekolada, syrop klonowy, miód, konfitura, suszone owoce itp.

Płatki owsiane, mleko i wodę umieść w rondlu. Dodaj szczyptę soli oraz startą na dużych oczkach marchewkę. Od czasu do czasu mieszając doprowadź do wrzenia. Dodaj przyprawę korzenną, zmniejsz ogień i gotuj owsiankę kilka minut, do miękkości płatków. Marchewka może zostać półtwarda. Zdejmij z ognia i wmieszaj masło orzechowe.

W tym momencie możesz dodać ulubione słodkie dodatki lub wyłożyć owsiankę do miseczek, tak by każdy z domowników mógł dobrać sobie swoje dodatki.

Więcej przepisów na zdrowe dania znajdziecie na  tesco.pl/smaczna-strona.

Dzięki ofercie Tesco do naszego owsiankowego zestawu dodatków dołączyło kilka nowych: czekolada BIO z nieprażonych ziaren kakaowca z owocami goi, suszone owoce morwy białej i suszone morele BIO.

Surowa czekolada, suszone morele i morwa biała
Czekolada z nieprażonych ziaren kakaowca z owocami goi, suszone morele i morwa biała, czyli świetne dodatki do owsianki.
Suszona morwa biała
Suszona morwa biała.
Unijny znak rolnictwa ekologicznego
Unijny znak rolnictwa ekologicznego – tylko produkty z takim liściem są naprawdę BIO. Poniżej grafiki zawsze znajduje się symbol jednostki certyfikującej.

Bardzo zależało mi, aby przede wszystkim pokazać Wam na zdjęciu morele BIO. Zauważcie, że mają zupełnie inny kolor niż te nie-BIO. Nie są takie pomarańczowe, ponieważ ich koloru nie utrwala się związkami siarki. Są też taki jakby bardziej mięsiste i wyraźne w smaku. Jak dla mnie to bardzo ciekawe odkrycie. Rzadko produkty BIO i nie-BIO aż tak się od siebie różnią.

Suszone morele BIO
Suszone morele BIO.
Owsianka z otrębami pszennymi, jagodami goi, czekoladą i morwą białą.
Owsianka z otrębami pszennymi, jagodami goi, czekoladą i morwą białą.

2 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*