Domowa przyprawa korzenna

Korzenna mieszanka przypraw, którą używam do wielu małych dań i deserów. Super sprawdza się m.in. do:

– owsianki

– jęczmienianki (patrz: jęczmienianka czekoladowa z suszonymi śliwkami)

– jaglanki (patrz: jaglanka zapiekana z jagodami)

– budyniu (patrz: czekoladowo-korzenny pudding ryżowy)

– musu jabłkowego (patrz: przpisy z musem jabłkowym) lub musu śliwkowego

– crumble (patrz: przepisy na crumble)

– wszelkich szarlotek i jabłeczników (patrz: jabłecznik z przepisu Mamy)

– wszelkich ciast marchewkowych i ciast dyniowych (patrz: ciasto dyniowe z solonym karmelem)

Korzenna mieszanka przypraw

Wszystkie przyprawy potrzebujemy w wersji zmielonej. Mielone ziele angielskie jest dość trudno dostępne w sklepach, ale nie nieosiągalne. Podobnie z kardamonem. Niemniej wszystko można łatwo kupić przez Internet.

Domowa przyprawa korzenna 1:

  • 4 objętość cynamonu
  • 1 objętość imbiru
  • 1/2 objętość gałki muszkatołowej
  • 1/2 objętość ziela angielskiego

Domowa przyprawa korzenna 2:

  • 4 łobjętości cynamonu
  • 2 objętości imbiru
  • 1 objętość gałki muszkatołowej
  • 1 objętość mielonego ziela angielskiego
  • 1/2 objętości kardamonu

Po prostu wymieszaj wszystkie składniki! Oczywiście wszystkie przyprawy potrzebujemy w wersji zmielonej.

Jeden komentarz

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*