Korzenna mieszanka przypraw, którą używam do wielu małych dań i deserów. Super sprawdza się m.in. do:
– owsianki
– jęczmienianki (patrz: jęczmienianka czekoladowa z suszonymi śliwkami)
– jaglanki (patrz: jaglanka zapiekana z jagodami)
– budyniu (patrz: czekoladowo-korzenny pudding ryżowy)
– musu jabłkowego (patrz: przpisy z musem jabłkowym) lub musu śliwkowego
– crumble (patrz: przepisy na crumble)
– wszelkich szarlotek i jabłeczników (patrz: jabłecznik z przepisu Mamy)
– wszelkich ciast marchewkowych i ciast dyniowych (patrz: ciasto dyniowe z solonym karmelem)
Wszystkie przyprawy potrzebujemy w wersji zmielonej. Mielone ziele angielskie jest dość trudno dostępne w sklepach, ale nie nieosiągalne. Podobnie z kardamonem. Niemniej wszystko można łatwo kupić przez Internet.
Domowa przyprawa korzenna 1:
- 4 objętość cynamonu
- 1 objętość imbiru
- 1/2 objętość gałki muszkatołowej
- 1/2 objętość ziela angielskiego
Domowa przyprawa korzenna 2:
- 4 łobjętości cynamonu
- 2 objętości imbiru
- 1 objętość gałki muszkatołowej
- 1 objętość mielonego ziela angielskiego
- 1/2 objętości kardamonu
Po prostu wymieszaj wszystkie składniki! Oczywiście wszystkie przyprawy potrzebujemy w wersji zmielonej.
Ten zapach… Uwielbiam 🙂