Czekoladowo-korzenny pudding ryżowy

Słodkie małe danie lub przekąska, która stanowi połączenie budyniu, ugotowanego ryżu i korzennych przypraw. Wersja ze zdjęcia jest na czekoladowym mleku sojowym, ale oczywiście można zrobić na tradycyjnym krowim. Wtedy należy jednak całość dosłodzić albo użyć budyń z cukrem. Ryż najwygodniej użyć ten, który został z obiadu. Mnie bardziej pasuje ten krótkoziarnisty niż długoziarnisty. Również ryż jaśminowy jest ok. Polecam również wersję bez czekolady, np. śmietankową lub waniliową. Wtedy dobrze sprawdzi się dodatek rodzynek lub innych suszonych owoców. Do czekolady fajna będzie suszona śliwka albo banany.

Czekoladowo-korzenny pudding ryżowy

  • 500 ml czekoladowego napoju sojowego
  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru
  • ½ torebki ugotowanego białego ryżu
  • przyprawa korzenna własnej kompozycji (1 obj. cynamonu, 1/4 obj. imbiru, 1/8 obj. gałki muszkatołowej, 1/8 obj. mielonego ziela angielskiego)
  • opcjonalnie, do podania: banany, owoce jagodowe, wiśnie na ciepło

Przygotuj budyń w tradycyjny sposób – zagotuj 3/4 ilości mleka, a następnie wmieszaj resztę, połączoną z proszkiem budyniowym. Dodaj ryż i przyprawy, a następnie gotuj na małym ogniu kilka minut. Dodawaj na ciepło lub na zimno, z dodatkiem owoców lub bez niczego.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*