Szybciutka przekąska, idealna na błyskawiczny lunch. Pyszna quesadilla z łososiem, kremowym serkiem i koperkiem, czyli klasyczne i sprawdzone połączenie. Możecie wykorzystać serek o dowolnym smaku, zastąpić go serem żółtym lub innym. Jako alternatywa koperku sprawdzi się pietruszka. Bez ziół quesadilla z łososiem też „da radę”. Szczególnie gdy u jej boku znajdzie się lekka sałatka – np. taka jak na zdjęciu – sałatka z pora, ogórka i kukurydzy, podana na liściach rukoli oraz botwinki.
Podane niżej połączenie smaków możesz też wykorzystać do wrapa na zimno. Po prostu umieść na placku tortilli składniki quesalilli oraz składniki sałatki, zroluj i zajadaj.
- 4 pszenne tortille
- 200 g kremowego serka (naturalnego, z ogórkiem, etc.)
- 100 g łososia wędzonego
- świeżo mielony kolorowy pieprz
- pęczek świeżego koperku
- dodatkowo, do podania – sałatka z pora, kukurydzy i ogórka
Przekrój tortille na pół. Posmaruj kremowym serkiem. Nałóż po plasterku łososia na każdą połówkę. Oprósz świeżo mielonym pieprzem i posyp koperkiem. Złóż połówki w kształt quesadilla i umieść na grillu. Grilluj ok. 1-2 minuty z każdej strony. Podawaj na ciepło, z sałatką.
Uwielbiam polaczenie lososia z serkiem kremowym! Trzeba bedzie pomyslec kombinacji z tortillami, bo na taka jeszcze nie wpadlam! 🙂
Gorąco zachęcam!
Chętnie bym spróbowała,bo wygląda apetycznie 🙂