Dzisiejszy wpis zainspirowała Mama. Stworzyła bowiem wraz z koleżanką roladki z tortilli, które możecie zobaczyć u dołu wpisu. Roladki zawierały w sobie kremowy serek chrzanowy, pieczonego wędzonego łososia, koperek i sałatę. Bardzo smakowały gościom „babskiego” przyjęcia, więc zaistniała natychmiastowa konieczność zanotowania przepisu i zrobienia zdjęcia rollsom 😉
Druga wersja (ta zdjęciowa) roladek również zawierała kremowy serek (ale tym razem ze szczypiorkiem) i łososia (tym razem wędzonego surowego). Powstała także wersja z serkiem o smaku cebulki i szynką. Oczywiście nie wyczerpałyśmy możliwości tworzenia wariacji na temat roladek z tortilli, zwanych też tortilla rolls lub tortilla pinwheels. Możecie pogooglować te frazy. Wyników (i tym samym inspiracji) otrzymacie mnóstwo.
Ja też podam Wam niżej kilka pomysłów na farsze do roladek z tortilli. Teraz natomiast pokażę Wam, że podobne tortille można podać nieco inaczej. Można przekroić je na pół i zajadać jako alternatywę kanapek. W poście: tortille na maślance z serkiem chrzanowym i wędzonym łososiem możecie zobaczyć tzw. wrapy z tortilli, w tym przypadku domowego wyrobu.
Polecam również tortille na ciepło: tortille z mielonym mięsem, tortille z parówką i warzywami lub quesadillas – dwie nałożone na siebie i zapieczone tortille (na grillu lub na patelni): quesadilla z łososiem i kremowym serkiem, śniadaniowe quesadillas, quesadilla z chorizo, kiełkami na patelnię i czosnkową goudą.
A teraz jeszcze kilka obiecanych pomysłów na to co włożyć do środka roladki z tortilli:
– gotowe sosy majonezowe typu czosnkowy, chrzanowy, tatarski
– szynkę długodojrzewającą (np. parmeńską, szwarcwaldzką), inną szynkę, polędwicę łososiową, salami
– sery (pleśniowe, feta, żółte – szczególnie do quesadillas)
– suszone pomidory, oliwki, kapaty, ogórki świeże, konserwowe, kiszone, kukurydzę, paprykę i inne warzywa
– pasty: jajeczną (np. pastę jajeczną z łososiem i koperkiem), z kurczaka, z brokułów i fety
– jajecznicę (w literaturze anglojęzycznej takie połączenie nazywa się breakfast burrito)
– sos pesto
No i w końcu przepis 🙂
- 4 pszenne tortille
- 1 kubeczek kremowego serka o dowolnym smaku
- ok. 100 g wędzonego łososia
- ulubiony mix sałat
- świeży koperek
Tortillę dokładnie posmaruj kremowym serkiem. Nie zostawiaj pustych przestrzeni na brzegach, by po zwinięciu roladki bez problemu się skleiły. Na połowę tortilli wyłóż plastry łososia i liście sałaty. Na środku ułóż wzdłuż gałązki świeżego koperku (nie musisz siekać). Tortillę ciasno zroluj zaczynając zwijanie od części z rybą. Uzyskany rulon pokrój (lekko na skos) w paski, które układaj horyzontalnie lub wertykalnie na talerzu.
Możesz podawać z ulubiony dipem, np. ziołowym lub czosnkowym.
ja uwielbiam wszystkie wersje tortilli, złożone na pół i zapieczone są fantastyczne! Pozdrawiam,
Wersja z chrzanem jest super http://zielonystoliczek.pl/rollsy-z-lososiem/