Rollsy / roladki z tortilli

Dzisiejszy wpis zainspirowała Mama. Stworzyła bowiem wraz z koleżanką roladki z tortilli, które możecie zobaczyć u dołu wpisu. Roladki zawierały w sobie kremowy serek chrzanowy, pieczonego wędzonego łososia, koperek i sałatę. Bardzo smakowały gościom „babskiego” przyjęcia, więc zaistniała natychmiastowa konieczność zanotowania przepisu i zrobienia zdjęcia rollsom 😉

Druga wersja (ta zdjęciowa) roladek również zawierała kremowy serek (ale tym razem ze szczypiorkiem) i łososia (tym razem wędzonego surowego). Powstała także wersja z serkiem o smaku cebulki i szynką. Oczywiście nie wyczerpałyśmy możliwości tworzenia wariacji na temat roladek z tortilli, zwanych też tortilla rolls lub tortilla pinwheels. Możecie pogooglować te frazy. Wyników (i tym samym inspiracji) otrzymacie mnóstwo.

Ja też podam Wam niżej kilka pomysłów na farsze do roladek z tortilli. Teraz natomiast pokażę Wam, że podobne tortille można podać nieco inaczej. Można przekroić je na pół i zajadać jako alternatywę kanapek. W poście: tortille na maślance z serkiem chrzanowym i wędzonym łososiem możecie zobaczyć tzw. wrapy z tortilli, w tym przypadku domowego wyrobu.

Polecam również tortille na ciepło: tortille z mielonym mięsem, tortille z parówką i warzywami lub quesadillas – dwie nałożone na siebie i zapieczone tortille (na grillu lub na patelni): quesadilla z łososiem i kremowym serkiem, śniadaniowe quesadillasquesadilla z chorizo, kiełkami na patelnię i czosnkową goudą.

A teraz jeszcze kilka obiecanych pomysłów na to co włożyć do środka roladki z tortilli:

– gotowe sosy majonezowe typu czosnkowy, chrzanowy, tatarski
– szynkę długodojrzewającą (np. parmeńską, szwarcwaldzką), inną szynkę, polędwicę łososiową, salami
– sery (pleśniowe, feta, żółte – szczególnie do quesadillas)
– suszone pomidory, oliwki, kapaty, ogórki świeże, konserwowe, kiszone, kukurydzę, paprykę i inne warzywa
– pasty: jajeczną (np. pastę jajeczną z łososiem i koperkiem), z kurczaka, z brokułów i fety
– jajecznicę (w literaturze anglojęzycznej takie połączenie nazywa się breakfast burrito)
– sos pesto

Roladki z tortilli z łososiem i kremowym serkiem
Roladki z tortilli z łososiem i kremowym serkiem.

No i w końcu przepis 🙂

  • 4 pszenne tortille
  • 1 kubeczek kremowego serka o dowolnym smaku
  • ok. 100 g wędzonego łososia
  • ulubiony mix sałat
  • świeży koperek

Tortillę dokładnie posmaruj kremowym serkiem. Nie zostawiaj pustych przestrzeni na brzegach, by po zwinięciu roladki bez problemu się skleiły. Na połowę tortilli wyłóż plastry łososia i liście sałaty. Na środku ułóż wzdłuż gałązki świeżego koperku (nie musisz siekać). Tortillę ciasno zroluj zaczynając zwijanie od części z rybą. Uzyskany rulon pokrój (lekko na skos) w paski, które układaj horyzontalnie lub wertykalnie na talerzu.

Możesz podawać z ulubiony dipem, np. ziołowym lub czosnkowym.

Roladki z tortilli z szynką i kremowym serkiem
Roladki z tortilli z szynką i kremowym serkiem.
Roladki z tortilli
Roladki z tortilli + mini-sucharki z kremowym serkiem i serem Brie.
Roladki z tortilli
Mamine roladki z tortilli – wersja oryginalna.

2 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*