Pyszne trufelki, w których składnikiem spajającym są daktyle zamiast masła (to je zwykle się używa do takich słodkości). Jak dla mnie ten przepis to super odkrycie – zdrowa przekąska, dzięki której możemy w łatwy i przyjemny sposób włączyć bakalie do naszej diety. Migdały można z powodzeniem zastąpić orzechami. Do masy można też dodać kawę, ulubiony likier lub korzenną przyprawę, np. z tego przepisu na domową przyprawę korzenną.
- 200 g suszonych daktyli
- 150 g migdałów
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady (oczywiście deserowa lub mleczna też będzie ok – jeśli wolisz słodszą opcję)
- 5 łyżek wiórków kokosowych
- kakao do obtoczenia
Daktyle ugotuj w niewielkiej ilości wody do miękkości (ok. 15 – 20 minut). Odstaw do przestudzenia.
Migdały umieść w kubku blendera i zmiksuj, najlepiej na kilkumilimetrowe grudki, nie na pył. Wtedy będą wyczuwalne w masie truflowej. Przełóż je do miseczki.
Następnie zblenduj czekoladę. Dodaj ciepłe daktyle i dalej blenduj – powstanie gładka i lepka masa. Dodaj do niej posiekane migdały oraz wiórki kokosowe. Dokładnie wymieszaj, po czym wstaw masę do lodówki na 15-30 minut by nieco zgęstniała – będzie wtedy łatwiej formować trufle.
Odrywaj łyżeczką kawałki masy daktylowo-migdałowej i formuj kulki. Następnie obtaczaj je w kakao.
Opcjonalnie zamiast kakao, możesz ozdobić trufle wiórkami kokosowymi, zmielonymi migdałami bez skórki albo zmielonymi pistacjami.
A to trufelki w wykonaniu mojej uczennicy Zosi Kaczmarek. Jak widać przepis działa 🙂