Naleśniki w na modłę anglosaską, czyli z kanadyjskim syropem klonowym. Kanadyjczycy i Amerykanie głównie serwują go do pankejków, czyli naszych racuszków. Ale Irlandczycy czy Brytyjczycy do francuskich crepes, czyli tego co my znamy pod nazwą naleśniki. Mnie ten syrop do polskich naleśników bardzo pasuje. Można go także połączyć z ciekawymi dodatkami, które wymieniam poniżej.
Naleśniki z syropem klonowym i migdłami
- naleśniki lub pankejki
- syrop klonowy
- prażone migdały
Płatki migdałowe zrumień na suchej patelni. Posyp nimi pankejki i polej syropem klonowym, miodem, sosem czekoladowym lub karmelowym, przygotowanym np. z masła, mleka i cukru Muscovado. Do ciasta na placuszki można także dodać odrobinę aromatu migdałowego (z umiarem bo jest bardzo mocny). Można też przyrządzić tradycyjne naleśniki, nadziać migdałowym twarożkiem, zwinąć w kopertę i udekorować płatkami.W wersji bardziej kalorycznej można pokusić się o nadzienie w formie musu ze śmietanki i mascarpone z syropem migdałowym.
Inne dodatki do naleśników i syropu klonowego:
– domowa granola
– kremowy serek (np. mascarpone)
– banany, prażony słonecznik