Zdrowy letni deser/śniadanie/kolacja z mnóstwem świeżych owoców – na wzór zapiekanej owsianki (patrz: Zapiekana owsianka z owocami goji i bananem, Zapiekana owsianka z czerwonymi owocami, Zapiekana owsianka z rodzynkami i żurawiną).
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka*
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka budyniu waniliowego
- jagody
- dodatkowo: frużelina truskawkowa
Podpraż kaszę jaglaną na suchej patelni do uzyskania orzechowego aromatu. Zalej 1.5 szklanki mleka. Dodaj miód i gotuj pod przykryciem ok. 15 minut. Ostaw na kolejne 15 minut by kasza wchłonęła resztę płynu.
Umieść kaszę w dwóch małych naczyniach żaroodpornych. Dodaj jagody. Zalej pozostałym mlekiem wymieszanym z budyniem. Całość zapiekaj pod przykryciem, ok. 30 minut w 180°C.
Podawaj z dodatkowymi świeżymi jagodami i domową frużeliną truskawkową.
* Można dać nieco więcej.
- Pieczona jaglanka z jagodami