Kotleciki z kurczaka z papryką, kukurydzą i żółtym serem

Dziś kolejny wpis z serii „dzieła Mamusi”. Stęskniona Rodzicielka przywitała mnie w ostatni weekend tymi oto kotlecikami z kurczaka, warzyw i sera. Kiedyś dawno temu robiłyśmy bardzo podobne i w którejś z niedawnych rozmów telefonicznych nam się o tym przypomniało. Propozycja stosunkowo prosta, a bardzo efektowna. Kotleciki przepięknie wyglądają (szczególnie w czerwcowym słońcu) i świetnie smakują. Polecam. Do obiadu, do kanapki albo bez niczego 🙂

Kotleciki z kurczaka, papryki i kukurydzy

  • 500 g filetu z piersi kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 150 g sera gouda
  • sól, pieprz, przyprawa uniwersalna, czubrica czerwona do smaku
  • margaryna do smażenia

Kurczaka oczyść i pokrój w drobną kostkę. Z papryki usuń gniazda nasienne i również pokrój w niewielką kostkę. Dodaj odsączoną z zalewy kukurydzę oraz mąkę ziemniaczaną i jajko. Wmieszaj starty ser gouda. Dopraw do smaku solą, pieprzem, przyprawą uniwersalną i czubricą.

Z masy formuj placuszki (bezpośrednio na patelni z rozgrzanym tłuszczem). Smaż z obu stron na złoty kolor.

Kotleciki z kurczaka, papryki i kukurydzy

Kotleciki z kurczaka, papryki i kukurydzy

1 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*