Oto sernik będący tylko lekką modyfikacją sernika nowojorskiego z truskawkami, który przygotowałam kilka lat temu. Ja bardzo lubię kremową konsystencję sernika nowojorskiego (New York cheesecake) – więc pojawiał się już u mnie w wielu wersjach. Zainteresowanym polecam poprzeglądać blog Najbardziej polecam te serniczki:
https://wkrainiesmaku.pl/16437/pomaranczowy-sernik-nowojorski/
https://wkrainiesmaku.pl/10050/waniliowy-sernik-z-mascarpone-i-musem-sliwkowym/
Dzisiejsza wersja zawiera zżelowane wiście (kisiel na kompocie wiśniowym), czekoladę i ciasteczka. Wszystkie dobre smaki w jednym deserze. Zamiast żelu wiśniowego można przygotować żel jagodowy – najlepiej na domowym kompocie.
Spód
- 1 opakowanie ciastek owsianych (200-250 g)
- 75 g masła
Masa serowa
- 800 g twarogu sernikowego 6,5% tł.
- 100-200 g cukru
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 4 jajka
- 1 mały kubek śmietanki kremówki (200 ml)
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (prawdziwego, nie olejku)
Wierzch
- kompot wiśniowy (1 duży słoik)
- mąka ziemniaczana (ok. 1 czubata łyżeczka)
- czekolada nadziewana (o smaku brownie)
- ciasteczka amaretti
- liście mięty
Pokrusz ciasteczka (ręcznie lub w malakserze – ja użyłam Thermomix) i połącz z masłem. Tak powstałą masą wyłóż tortownicę. Wstaw do lodówki by stwardniała.
Wymieszaj ser z cukrem i budyniem. Kolejno dodawaj jajka, a następnie kremówkę i ekstrakt waniliowy, jedynie do połączenia składników (nowojorski sernik nie ma być puszysty). Wylej na ciasteczkowy spód i piecz 15 min w 175 st. C, a następnie zmniejsz temperaturę do 120 st. C i piecz jeszcze 90 minut.
Studź ciasto stopniowo, najpierw uchylając drzwiczki piekarnika, a dopiero potem je wyciągając. Następnie umieść w lodówce na noc. Przed podaniem udekoruj żelem wiśniowym i pozostałymi składnikami. By uzyskać żel wiśniowy, wymieszaj kompot z mąką ziemniaczaną i umieść na ogniu do zagotowania. Powstanie po prostu kisiel z owocami, który należy ostudzić, a następnie umieścić na serniku. Na wierzch można dodać jeszcze czekoladę, ciasteczka i liście mięty. Sernik można również podać z sosem czekoladowym i/ lub musem owocowy lub innymi dodatkami lub bez dodatków.