Z pozoru zwykły, prosty obiad z kurczakiem. Ale tak naprawdę to bardzo pyszny i zdrowy obiad. Kurczak jest smażony bez tłuszczu, a akompaniament stanowi surówka coleslaw w domowym sosie oraz wspaniały dziki ryż. Musicie spróbować!
Czosnkowo-ziołowy kurczak:
- 4 piersi z kurczaka
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- szczypta kurkumy
- szczypta cukru
- sól i czarny pieprz do smaku
Surówka coleslaw:
- 4 garście mieszanki do sałatki colesław
- 3 łyżki majonezu
- 9 łyżek jogurtu naturalnego
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 pęczek szczypiorku
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
- 4 papierowe torebki do smażenia Jana Niezbędnego
- do podania: dziki ryż (użyłam ten, marki Britta)
Czosnkowo-ziołowy kurczak: Każdą pierś umyj i oczyść. Delikatnie rozbij na grubość ok. 2 cm. Wymieszaj olej z pozostałymi składnikami. Powstałą marynatą natrzyj mięso. Piersi umieść płasko w torebkach do smażenia Jana Niezbędnego. Zawiń torebki na końcach, by zachować czystą patelnię. Rozgrzej dużą patelnię. Następnie umieść na niej torebki z mięsem. Smaż bez tłuszczu, na średnim ogniu, ok. 7 minut z każdej strony.
Surówka coleslaw: Mieszankę do surówki coleslaw połącz z sosem przygotowanym z majonezu, jogurtu, przeciśniętego przez praskę czosnku, ziół i przypraw. Składniki dressingu wystarczy jedynie wymieszać.
Podanie: Usmażone piersi podaj w towarzystwie dzikiego ryżu i surówki coleslaw w sosie czosnkowo-ziołowym.