Lekki krem z cukinii

Lekki krem z cukinii, który przygotowuj się w kilka chwil, świetnie smakuje i pozwala zrobić dobry pożytek z nadmiaru cukinii. My lubimy go najbardziej z grzankami, makaronem i gotowanym mięsem z kurczaka lub kaszą jaglaną. Krem może być też bazą do zupy nie-kremu, tak jak np. tego krupnika na kremie z cukinii.

Zupa-Krem z cukinii

  • 1 mała cebula (50 g)
  • 1 ząbek czosnku
  • 500 g cukinii
  • 500 ml mało słonego bulionu warzywnego (lub 500 ml wody + 1 kostka bulionowa)
  • 50 g sera sałatkowo-kanapkowego typu feta
  1. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
  2. Cukinię umyj i pokrój na duże kawałki.
  3. Wszystkie warzywa umieść w dużym rondlu. Zalej bulionem i gotuj do miękkości, ok. 15 minut.
  4. Dodaj ser typu feta i całość dokładnie zmiksuj na gładki krem – blenderem ręcznym, w malakserze lub innym robocie kuchennym.
  5. Zupę-krem możesz podawać bez dodatków, z pełnoziarnistymi grzankami bądź makaronem razowym, kaszą jaglaną lub kaszą bulgur.

Krem z cukinii i Natalia z Pauliną_20170802_180610-2014

Zupa-Krem z cukinii

I wersja Natalki – ze słonecznikiem 🙂 Polecam też migdały prażone!

20706932_1788199347860257_2064820417_o

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*