Lekki krem z cukinii, który przygotowuj się w kilka chwil, świetnie smakuje i pozwala zrobić dobry pożytek z nadmiaru cukinii. My lubimy go najbardziej z grzankami, makaronem i gotowanym mięsem z kurczaka lub kaszą jaglaną. Krem może być też bazą do zupy nie-kremu, tak jak np. tego krupnika na kremie z cukinii.
- 1 mała cebula (50 g)
- 1 ząbek czosnku
- 500 g cukinii
- 500 ml mało słonego bulionu warzywnego (lub 500 ml wody + 1 kostka bulionowa)
- 50 g sera sałatkowo-kanapkowego typu feta
- Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
- Cukinię umyj i pokrój na duże kawałki.
- Wszystkie warzywa umieść w dużym rondlu. Zalej bulionem i gotuj do miękkości, ok. 15 minut.
- Dodaj ser typu feta i całość dokładnie zmiksuj na gładki krem – blenderem ręcznym, w malakserze lub innym robocie kuchennym.
- Zupę-krem możesz podawać bez dodatków, z pełnoziarnistymi grzankami bądź makaronem razowym, kaszą jaglaną lub kaszą bulgur.
I wersja Natalki – ze słonecznikiem 🙂 Polecam też migdały prażone!