Kolejne super danie przygotowane razem z Kasią T. Tym razem postawiłyśmy na krewetki, inspirując się tym przepisem. Podałyśmy je z a’la pesto pietruszkowym, ricottą i pieczonymi warzywami – ciecierzycą w czubrycą czerwoną i cukinią w parmezanie. Pycha! Dane koniecznie do powtórzenia. Użyłyśmy makaron pełnoziarnisty z żytem i gorąco taki polecamy. Jest twardszy niż biały i ma charakterystyczny aromat z lekką goryczką, która dobrze pasuje do łagodnych krewetek, kremowej ricotty i pikantnej czubrycy. Samych krewetek prawie nie doprawiałyśmy że względu na mocno doprawioną ciecierzycę.
„Pesto” pietruszkowe:
- 30 g orzeszków pinii
- 1 ząbek czosnku
- 1 duży pęczek natki pietruszki
- 50 g oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
Krewetki:
- 400 g krewetek tygrysich surowych
- olej do smażenia (rzepakowy lub olej-oliwa z suszonych pomidorów)
- sól i pieprz do smaku
Pieczona ciecierzyca:
- ciecierzyca konserwowa
- czubryca czerwona
- oliwa z oliwek
Cukinia w parmezanie:
- cukinia
- parmezan
Dodatkowo:
- makaron, np. Fusili pełne ziarno z żytem
- ricotta
Wszystkie składniki pesto umieść w blenderze / mini-malakserze / Thermomixie i zmiksuj na gładką masę.
Ciecierzycę odsącz z zalewy, przepłucz, wymieszaj z przyprawą oraz oliwą i umieść na blaszce.
Cukinię pokrój w plastry, obtocz w startym parmezanie i umieść na blaszce.
Wstaw warzywa do piekarnika na ok. 15 minut.
Krewetki przelej wrzątkiem, osusz i usmaż na niewielkiej ilości tłuszczu. Połącz z makaronem i 1-2 łyżkami pesto i kopiastą łyżką ricotty. Podawaj z pieczonymi warzywami.
Świetne danie, w sam raz na romantyczna kolację 🙂