Zapiekanka makaronowo-warzywna

Lekka zapiekanka z dużą ilością warzyw. Wszystkie składniki można przygotować wcześniej, a w dniu pieczenia tylko połączyć. Zapiekankę można też łatwo podgrzać w kuchence mikrofalowej. Dzięki papierowi z do pieczenia z folią aluminiową, makaron nie przykleja się do formy. Co istotne, papier z folią nie rozrywa się podczas wykładania zapiekanki na talerze, jak dzieje się w przypadku użycia samej folii.

  • 500 g makaronu
  • 1 brokuł lub 1 opakowanie mrożonych brokułów
  • 2 garści mrożonej marchewki z groszkiem
  • 300 g chudej wędliny
  • 1 papryka
  • ½ puszki kukurydzy
  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • 1 duży jogurt typu greckiego
  • 3 jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • zioła prowansalskie do smaku
  1. Makaron ugotuj na al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Podgotuj brokuły oraz marchewkę z groszkiem – ok. 3 minuty. Warzywa mogą pozostać twarde.
  3. Wędlinę pokrój w niewielką kostkę.
  4. Paprykę również pokrój w kostkę. Kukurydzę odsącz z zalewy, a pomidorki przekrój na pół.
  5. Połącz jogurt naturalny z jajkami, ziołami i przyprawami. Wymieszaj z warzywami i wędliną w dużej misce. Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia z folią aluminiową.
  6. Piecz ok. 40-45 minut w 170°C, najlepiej pod przykryciem z folii aluminiowej.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*