Menu na jesienną imprezę – jak je mądrze dobrać?

Artykuł sponsorowany

Jesień w kuchni obfituje w wiele smacznych, sezonowych warzyw i owoców. Niekwestionowaną „królową” jest dynia, z której można przyrządzić np. zupę z dodatkiem aromatycznych przypraw. Ważne miejsce w jesiennym menu zajmuje także bakłażan, cukinia i gruszki. O czym należy pamiętać podczas komponowania karty dań, aby impreza w stylu jesiennym była naprawdę udana?

Zupa z dyni
Zupa z dyni – mam wrażenie, że staje się z roku na rok coraz bardziej popularna, a pomarańczowe warzywo wraca do łask.

Jesień to niezwykle barwna pora roku nie tylko na dworze, ale także w kuchni. Zachwyca bogactwem sezonowych produktów, z których w kilka chwil można wyczarować smaczne i rozgrzewające potrawy o wyjątkowym smaku. 

Jesienne menu: zupa dyniowa

Z reguły żaden doświadczony szef kuchni nie powinien mieć problemów z umiejętnym skomponowaniem urozmaiconego jesiennego menu. Najważniejsze jest to, aby śmiało korzystać z typowo jesiennych produktów, które zaskakują bogactwem kolorów i ciekawych smaków. Postaraj się umiejętnie je wykorzystać, by Twoi goście mogli się nimi niespiesznie rozkoszować.

Wśród najmodniejszych, a przy tym najsmaczniejszych sezonowych składników, ważne miejsce w kuchni zajmuje dynia, z której można przygotować wiele ciekawych potraw.

Jedną z nich może być smaczna, rozgrzewająca zupa dyniowa w nowej, uatrakcyjnionej odsłonie z dodatkiem takich przypraw jak: kurkuma, imbir czy kardamon. Dzięki nim, danie zyska wyrazisty i głęboki smak, a także wspaniały aromat! Zupę dyniową można również serwować w subtelniejszej i nieco słodszej wersji z mlekiem kokosowym i prażonymi pestkami dyni.

Urozmaicenie jesiennego menu: sezonowe składniki

Jesienią, oprócz dyni, warto wybierać również inne, sezonowe składniki, które zachwycają nie tylko wyjątkowym smakiem, ale również kolorami. Do najpopularniejszych jesiennych warzyw należy bakłażan, cukinia, a także buraki, choć nie należy zapominać również o grzybach. Do łask już kilka sezonów temu wrócił także jarmuż oraz topinambur, które wspaniale wzbogacą smak najbardziej wytrawnych jesiennych potraw. Topinambur można podawać gościom w formie placków, kremowych zup, purée czy chrupiących chipsów.

W menu nie powinno zabraknąć także świeżych owoców z gruszkami, jabłkami oraz śliwkami na czele. Do mniej popularnych, ale równie polecanych z uwagi na orzeźwiający smak należą owoce rokitnika oraz żurawiny.

Pamiętaj!

W jesiennym menu nie powinno zabraknąć rozgrzewających przypraw, takich jak imbir, pieprz cayenne, czosnek czy goździki.

Jesienne menu a kulinarne trendy

Zawód kucharza to jedna z najbardziej dynamicznych profesji na świecie. To praca dla osób odważnych, które nie boją się kulinarnych wyzwań i eksperymentów z nowymi produktami oraz łączeniem składników, które na pozór do siebie nie pasują.

Warto nieustannie sprawdzać i podążać za aktualnymi trendami w gotowaniu. Obecnie coraz częściej można zauważyć tendencję do łączenia kuchni, np. staropolskiej z orientalną.

W okresie jesienno-zimowym warto sięgać po ogólnodostępne, lokalne owoce, które zdecydowanie wygrywają z egzotycznymi zarówno pod względem ceny, jak i smaku. Egzotyczne odmiany są stosunkowo drogie, a do tego niezbyt dobrze wkomponowują się w typowo jesienne menu.

Można również śmiało sięgać po bardziej kaloryczne składniki. Suszona szynka czy sery pleśniowe to składniki, które sprawią, że jesienne menu będzie jeszcze bardziej urozmaicone, a goście… zachwyceni!

Podczas przyrządzania jesiennych potraw, warto wykorzystywać rozmaite techniki obróbki poszczególnych produktów. Dobrym pomysłem jest np. wędzenie, które świetnie sprawdzi się np. na etapie przygotowywania tatara. Danie z pewnością uwiedzie kubki smakowe każdego gościa, uwalniając swój wspaniały aromat dopiero po podniesieniu przy nim kopułki od talerza.

Polecamy wywiad wideo z Przemysławem Kaczmarkiem szefem kuchni Unilever Food Solutions o układaniu menu na jesienną imprezę.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*