Bułki z dynią

Zwykłe śniadaniowe bułeczki z dodatkiem świeżej dyni i płatków owsianych. Bardzo lekkie, puszyste i miękkie, świetnie smakowały z twarożkiem, szynką, żółtym serem, a także na słodko z dżemem. Zdobyły uznanie nawet taty 😉 Dynię można zastąpić marchewką, jak w tym przepisie.

  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300 ml letniej wody
  • 50 g płatków owsianych
  • 450 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 150 g startej dyni
  • 2 łyżki oleju

Przyrządź rozczyn z drożdży, cukru i części wody. Połącz z pozostałymi składnikami i wyrób w misce Tupperware lub jak standardowe ciasto drożdżowe. Uformuj bułeczki i piecz ok. 15-20 min. Z przepisu wychodzi 8 dużych sztuk.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*