Najlepsza oliwa do krewetek i jak usmażyć krewetki idealne

Krewetki to produkt, który bardzo lubimy – nie tylko ze względu na smak, ale także łatwość przygotowania. Krewetkom wystarczy praktycznie tylko dobra oliwa i grzanka.

Krewetki to sposób na wykwintne danie możliwe do przygotowania w kilka chwil.

Dziś skupię się na oliwach, które miałam okazję w ostatnim czasie przetestować dzięki uprzejmości Hurtowni-Oliwy.pl. A na końcu wpisu podaję sprawdzony sposób na chrupiące, smażone krewetki (czytaj – co należy zrobić aby nie były „gumowe”).

Oczywiście, krewetki można przyrządzić na zwykłej (tj. bez dodatków smakowych) oliwie z oliwek lub oleju. Można także zastosować oliwę aromatyzowaną, która jest w stanie dokonać totalnej transformacji smaku dania.

Aromatyzowane oliwy dodają krewetkom niepowtarzalną nutę smakową.

Oliwa o smaku czosnku i chili

Czosnek to niekwestionowany lider wśród dodatków do krewetek. Dla ułatwienia życia można jednak zastosować oliwę, która zawiera naturalny wyciąg z czosnku. Polecam! Nie tylko do krewetek, ale także do sosu bolognese czy do zapiekanek – w szczególności wersję z dodatkiem chili. Czosnek i chili wspaniale komponują się ze sobą i z krewetkami. Oliwa z czosnkiem i chili nadadzą wyśmienity smak smażonym krewetkom – nic nie trzeba już do nich dodawać.

Oliwa bazyliowa

Równie dobra do krewetek jak oliwa z czosnkiem i chili jest (w mojej opinii) oliwa bazyliowa. Będzie to dobry wybór dla wielbicieli bardziej ziołowych smaków. Do krewetek smażonych na bazyliowej oliwie można dodać czosnek albo sok z cytryny. Bazyliowa oliwa nada się także świetnie do skropienia warzyw podawanych do krewetek (np. zwykłego mixu sałat, pomidorów, kukurydzy z puszki, itp.).

Oliwa rozmarynowa

Tę oliwę polecę nie do smażenia krewetek, ale np. skropienia pieczywa lub pieczonych ziemniaczków z którym krewetki są podawane. Ziołowa oliwa wzbogaci również smak sałatek.

Oliwa pomarańczowa

Tę oryginalną oliwę o smaku pomarańczy najchętniej stosuję jako dodatek do dressingów, np. do sałatki z krewetkami. Oliwą pomarańczową można także delikatnie skropić grillowane krewetki.

Jak usmażyć krewetki?

Smażone krewetki to idealny dodatek do sałatki.

Osobiście najbardziej lubię krewetki tygrysie, które są dużo większe niż krewetki koktajlowe, ale jednocześnie nie mają głowy, jak krewetki królewskie (przez co są łatwiejsze w konsumpcji). Ponieważ zwykle kupujemy krewetki w postaci zamrożonej, ważne jest aby zminimalizować pryskanie podczas smażenia. W tym celu najlepiej zamrożone krewetki przelać wrzątkiem, a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym. Następnie należy wrzucić krewetki na mocno rozgrzaną oliwę (zwykłą lub aromatyzowaną), ewentualnie skropić lekko sokiem z cytryny i/lub doprawić solą i pieprzem. Krewetki smażą się zaledwie po kilka minut z każdej strony. Po usmażeniu można posypać danie świeżą natką pietruszki lub ulubionymi ziołami. Smacznego!

A Wy jak przyrządzacie krewetki? Może na grillu? Albo w panko? Zapraszam do dzielenia się sprawdzonymi sposobami w komentarzach do wpisu.

Jeden komentarz

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*