Scampi w pomidorach, z bazylią i kaparami

Proste, ale wykwintne danie przygotowane na warsztatach w Piano Bar. W wersji proponowanej przez szefa kuchni znalazły się jeszcze czarne oliwki. Ja je pominęłam. Krewetki scampi można z powodzeniem zastąpić łatwiej dostępnymi w naszych sklepach krewetkami tygrysimi. Każde będą wspaniałe w towarzystkie pomidorów, pikantnej pepperoni, kaparów i świeżej bazylii.

Wszystkie zdjęcia, prócz pierwszego, są autorstwa Łukasza Walaszczyka.

  • 4 krewetki scampi
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka krążków papryczki pepperoni
  • 1 łyżeczka kaparów
  • 4 połówki suszonych pomidorów
  • białe wino
  • 3-4 pomidory pelati
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • świeża bazylia, sól, pieprz
  • kilka pomidorków koktajlowych do dekoracji

Na mocno rozgrzanej oliwie podsmaż krewetki. Dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Dodaj posiekany ząbek czosnku, krążki papryczki pepperoni, kapary oraz pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory. Podlej białym winem. Gdy wyparuje dodaj pomidory pelati wraz z zalewą, suszone oregano i świeżą bazylię. Duś kilka minut i podawaj. Na przykład z chrupiącymi grzankami.

 

 

1 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*