Różane kruche ciasteczka

Na akcję „Tramwaj Empatii”, prócz czekoladowych ciasteczek z fiołkami, upiekłam też różane i owsiane z czekoladą. Te pierwsze to te jasne, malutkie, bardzo kruche i pachnące różą. Aromat zawdzięczają wodzie różanej, którą bez trudu można kupić w Kuchniach Świata. Polecam dodać do nich jeszcze posiekane kwiaty róży. I podawać z krystalizowanymi płatkami.

  • 200 g masła
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki wody różanej

Rozetrzyj masło z mąką i cukrem. Dodaj żółtko oraz wodę różaną. Wstaw ciasto do lodówki na ok. 30 min. Następnie wykładaj jego niewielki porcje na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Piecz ok. 10 min w temp. 180 st. C.

5 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*