Tarta cytrynowa z lemon curd

To ciasto, które po raz pierwszy zrobiłam na urodziny w 2011 roku, przepis zamieściłam na blogu bez zdjęcia, a potem zupełnie o nim zapomniałam. Przypomniała mi o nim Natalia Michałowicz kilka lat później, która pamiętała, że było taaakie super. Więc zrobiłyśmy je raz jeszcze, u niej.

Tarta-z-lemon-curd

Ciasto kruche powstało według przepisu z Cooks Illustrated. Zawiera wódkę, gdyż ta, w przeciwieństwie do wody, nie powoduje formowania glutenu. Dzięki temu tarta nie jest twarda. Receptura na lemon curd bez masła (!) pochodzi z Moich Wypieków.

Ciasto kruche

  • 350 g mąki (u mnie pół na pół zwykłej pszennej i krupczatki)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 225 g margaryny
  • 4 łyżki wódki
  • 4 łyżki wody

Lemon curd

  • sok i skórka z 3-4 cytryn
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oleju

Kruche ciasto: Na stolnicy lub w misce połącz obie mąki, sól i cukier. Wetrzyj palcami margarynę. Dodaj wódkę, a w razie potrzeby również odrobinę wody – tak aby zagnieść gładkie ciasto. Wyłóż ciasto na blaszkę, nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika na ok. 10-15 minut. Piecz na lekko słomkowy kolor.

Zagotuj wszystkie składniku prócz oleju, wciąż mieszając (koniecznie bo zrobią się grudki). Pogotuj 2 min i wmieszaj olej. Wyłóż na przestudzonej tarcie.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*