To ciasto, które po raz pierwszy zrobiłam na urodziny w 2011 roku, przepis zamieściłam na blogu bez zdjęcia, a potem zupełnie o nim zapomniałam. Przypomniała mi o nim Natalia Michałowicz kilka lat później, która pamiętała, że było taaakie super. Więc zrobiłyśmy je raz jeszcze, u niej.
Ciasto kruche powstało według przepisu z Cooks Illustrated. Zawiera wódkę, gdyż ta, w przeciwieństwie do wody, nie powoduje formowania glutenu. Dzięki temu tarta nie jest twarda. Receptura na lemon curd bez masła (!) pochodzi z Moich Wypieków.
Ciasto kruche
- 350 g mąki (u mnie pół na pół zwykłej pszennej i krupczatki)
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki cukru
- 225 g margaryny
- 4 łyżki wódki
- 4 łyżki wody
Lemon curd
- sok i skórka z 3-4 cytryn
- 2 żółtka
- 2 jajka
- 200 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka oleju
Kruche ciasto: Na stolnicy lub w misce połącz obie mąki, sól i cukier. Wetrzyj palcami margarynę. Dodaj wódkę, a w razie potrzeby również odrobinę wody – tak aby zagnieść gładkie ciasto. Wyłóż ciasto na blaszkę, nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika na ok. 10-15 minut. Piecz na lekko słomkowy kolor.
Zagotuj wszystkie składniku prócz oleju, wciąż mieszając (koniecznie bo zrobią się grudki). Pogotuj 2 min i wmieszaj olej. Wyłóż na przestudzonej tarcie.