W pośpiechu, ale z sercem wykonane ciasto dla poznańskich blogerek przybyłych na tegoroczny Food Day. Pachnące jabłkami i cynamonem. Na bazie pełnoziarnistej mąki i płatków owsianych.
Zdjęcie wykonane razem z Markiem, w ramach rozgrzewki przed BlogerChef’em. Będziemy w końcu musieli utrwalić dzieła uczestników!
- 1 szklanka mąki razowej
- 1 szklanka płatków owsianych górskich
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/4 szklanki cukru Muscovado
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- 1 jajko
- 1/4 szklanki oleju
- 3/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 2 małe kwaśne jabłka
Wymieszaj mąkę z płatkami owsianymi, sodą, przyprawami korzennymi i cukrem. Wbij jajko i olej. Dodaj pokrojone na niewielkie kawałki jabłka. Wymieszaj i wyłóż ciasto do małej tortownicy. Piecz w 180 st. C. ok. 30 min.
Samo zdrowie 🙂 Stawiam, ze są o wiele lepsze niż sklepowe!
Szczerze mówiąc takich batoników nie widziałam w sklepie. One w strukturze są czymś pomiędzy ciastem a ciasteczkami.
Pychotka, wielbię takie wypieki 🙂
Kasiu, dzis robię dla mojej córki w wersji wegańskiej – bez jajka i z musem jabłkowym obok pokrojonych jabłek 🙂
Powodzenia! Też robiłam z musem jabłkowym i wyszły świetnie.
[…] i niedrogoZdrowe co niecoDrukujPyszne, aromatyczne i bardzo zdrowe ciacho. Bardzo podobne do batoników owsianych z jabłkiem, ale jeszcze bardziej […]
[…] dla dzieciPrzyjęcie w ogrodzieSmakowite prezentyDrukujCiacho – wariacja na temat owsianych batoników z jabłkami i ciasta owsianego z jabłkami, które powstały u mnie zimową porą. Dziś wersja wiosenna, […]