Nareszcie jest! Miejsce, gdzie można zjeść naprawdę zdrowo, za rozsądną cenę i w dodatku dokładnie tyle ile chcemy! Jutro swoje podwoje otwiera Rotondo Fit Food. Restauracja z jedzeniem na wagę dla której miałam przyjemność współkomponować menu. Tak, dobrze przeczytaliście. W Rotondo Fit Food receptury opracował dietetyk! Stąd w ofercie znajdziecie dania fit, dania bezglutenowe, dania bez laktozy, bez mleka itp.
Wszystkie są opisane i mają wyliczoną wartość kaloryczną. Dokładnie ustaliliśmy gramatury surowców stosowanych do poszczególnych dań, a następnie zważyliśmy porcję gotowej potrawy. Stąd wiemy ile energii dostarczy nam 100 g każdej z propozycji. Nigdy nie będą to puste kalorie ponieważ postaraliśmy się aby nasze dania charakteryzowała wysoka gęstość odżywcza, czyli po prostu żeby były pełne witamin, minerałów i błonnika. Dużo jest u nas kasz, mąki pełnoziarnistej i warzyw. Zupy (jeśli w ogóle) zabielamy chudym mlekiem, mięsa pieczemy, do sałatek dodajemy tylko trochę lekkiego dressingu. Oczywiście wszystko dobrze doprawiamy, bo musi być nie tylko zdrowo, ale i smacznie.
Zobaczcie co przygotowaliśmy na ten tydzień:
Zupy:
- krem porowy,
- krem z brokułów i zielonego groszku,
- krem z pieczonych pomidorów i soczewicy.
Dania główne:
- curry z bakłażana,
- potrawka z soi i kurczaka,
- tarta z ciecierzycy z kurczakiem i włoszczyzną,
- makaron bezglutenowy z pesto słonecznikowo – brokułowym,
- fileciki kurczaka w płatkach kukurydzianych z ziołami,
- zapiekane kotleciki z kaszy jaglanej ,szpinaku i fety,
- gołąbki z kaszą pęczak w sosie ze świeżych pomidorów,
- risotto z bobem,
- kluski jaglane,
- kasza gryczana,
- glazurowana marchewka z kozim serem,
- pasztet jaglany z marchewką ,porem, pietruszką i selerem,
- hummus z bobu,
- hummus z ciecierzycy.
Sałatki:
- sałatka z fetą, avocado, cukinią, marchewką i słonecznikiem,
- sałatka z makrelą,
- sałatka z kaszą jaglaną ,białą fasolą i kaparami z mixem sałat.
Ciasta:
- brownie z kaszy jaglanej,
- jaglane muffiny z kokosowym kremem,
- sernik z nerkowcami,
- szarlotka bez mąki,
- ciasteczka owsiane fit,
- trufelki z płatków owsianych,
- kruche ciasteczka z figami.
Pieczywo:
- chleb z ciecierzycy i siemienia lnianego,
- chleb jaglany,
- chleb bezglutenowy z pomidorkiem i czosnkiem,
- chleb z ziaren i orzechów, bez mąki.
Poszczególne pozycje będą miały odpowiednie oznaczenia graficzne, które stworzył mój M. To właściwie cały system, który nazwaliśmy „Otwarta karta”. Mam nadzieję, że spodoba się gościom i ułatwi wybór dań.
Część naszych pierwszych testowych propozycji udało mi się sfotografować. Oglądajcie, pamiętając, że wszystko możecie skosztować w Rotondo Fit Food.
Zapraszam serdecznie! Również na tym video:
Jeśli macie „niereformowalnych” towarzyszy to też możecie wpaść do Rotondo. Znajduje się tam burgerownia gdzie prócz burgerów o swojskich nazwach kupicie klasyczne wursty. Nie żebym je polecała, ale w końcu każdy ma prawo wyboru. Osobiście nic z tego co poniżej nie próbowałam – pobawiłam się tylko w robienie zdjęć.