Kurczak w sosie cytrynowo-ziołowym

  • 200 g piersi z kurczaka
  • 70 g pieczarek
  • 400 ml bulionu drobiowego
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki jogurtu
  • 2 łyżki mąki pszennej lub kukurydzianej
  • delikatne zioła: czubryca, estragon, lubczyk, pietruszka (opcjonalnie)

Kurczaka pokrój na kawałki. Podsmaż na niewielkiej ilości oleju. Dodaj pieczarki i zalej bulionem. Duś na małym ogniu do miękkości, ok. 15-20 min. Dodaj sok z cytryny oraz jogurt wymieszany z mąką i ewentualnie niewielką ilością wody. Chwilę pogotuj by zniknął posmak mąki. Podawaj z ryżem (białym, brązowym, jaśminowym) lub makaronem.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*