Kurczak z pieczarkami i szpinakiem

Tego dania zupełnie nie planowałam. Po prostu zostały mi pieczarki po placuszkach z gaszy gryczanej i kurczak po sałatce z kaszą pęczak, a szpinak zalegał już niebezpiecznie długo w lodówce. Niemniej, z tych resztek powstał naprawdę świetny obiadek! Podobne danie znalazłam potem na MyRecipes.

  • filety z kurczaka
  • pieczarki
  • świeże liście szpinaku
  • lubczyk ogrodowy
  • bulion w kostce
  • zawiesina mąki w mleku

Stir fry pokrojone kawałki kurczaka by zatrzymać soki w mięsie. Dopraw lubczykiem, opcjonalnie czosnkiem. Dodaj plasterki pieczarek i podlej bulionem. Duś kilka minut. Zagęść mąką w mleku. Na samym końcu wmieszaj szpinak. Podawaj z kaszą pęczak (bardzo pasuje), makaronem lub ryżem.

Tu znajduje się podobny przepis, z cebulowo-szczypiorkową Philadelphią i bez kurczaka.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*