Lassi to mleczny napój popularny w Indiach i Pakistanie. Wywodzi się z prowincji Punjab w Pakistanie. Zazwyczaj przygotowywany jest z mango, chociaż w Norwegii moi pakistańscy koledzy mieszali jogurt, mleko i wodę i też nazywali to lassi. Według definicji lassi to mleko, jogurt, woda i przyprawy, które czynią napój jeszcze bardziej orzeźwiającym, czyli idealnym do ostrych dań.
Tradycyjnie mango lassi aromatyzuje się kardamonem. Czasem dekoruje się je pistacjami i barwi szafranem. Nie ma jednego przepisu na ten koktajl. Proporcje składników bardzo się różnią. Te które podaję wydają mi się ok, chociaż swobodnie można zwiększyć ilość owocu i nie dodawać cukru.
- 1 mango
- jogurt naturalny 400 g
- szklanka mleka
- kardamon
- (cukier)
- (lód lub woda)
Składniki wystarczy zmiksować. Można udekorować kruszonym kardamonem lub pistacjami i dobarwić szafranem.