Chłodnik ogórkowy z pistacjami

Najnowsza kampania Lidla oczywiście trafiła również do mnie. Z ciekawością śledzę kolejne potyczki Karola Okrasy i Pascala Brodnickiego. Postanowiłam nawet wykorzystać jeden z przepisów – na chłodnik ogórkowy z pistacjami. Wyszedł w porządku, ale nie był rewelacyjny. Dodatek pistacji nie do końca przypadł mi do gustu. Chłodnik o wiele bardziej smakował mi przed ich dodaniem. Polecam go gorąco, ale bez orzechów.

  • 2 średnie zielone ogórki (ok. 500 g)
  • 100 g sera bałkańskiego (takiego jak do sałatki szopskiej)
  • 200 ml kefiru
  • 50 ml jogurtu naturalnego
  • 10 listków świeżej mięty
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g pistacji obranych ze skorupek, podpieczonych w piekarniku
  • sól, świeżo mielony pieprz

Ogórki obierz i pokrój w grubą kostkę. Wrzuć do blendera, wraz z serem bałkańskim, kefirem, jogurtem naturalnym, listkami świeżej mięty, rozgniecionym ząbkiem czosnku oraz pistacjami. Wszystko razem wymieszaj, przelej do miseczek i schłódź w lodówce, przynajmniej przez 15 min.

3 komentarzy

  1. aaa! to o tym chłodniku mi mówiłaś!
    wygląda baardzo elegancko.
    podobają mi sie składniki, nietypowo połączone – te pistacje z ogórkiem brzmią bardzo ekscentrycznie.

    Pozdrawiam!

  2. Z moim mało wyszukanym gustem, wybrałbym najpierw chłodnik ogórkowy, a potem pistacje, ale do odważnych świat należy! Wygląda bardzo apetycznie:)

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*