Tak jak zapowiedziałam we wczorajszym wpisie o pokazie kulinarnym Paolo Cozza, zrobiłam dziś na kolację makaron w sosie orzechowym. Wyszedł idealnie! Smakował bardzo podobnie do tego, który miałam okazję skosztować podczas festiwalu w Kościanie. Przekonałam się przy okazji, że nie trzeba dodawać wszystkich zaproponowanych przez Paolo składników, by cieszyć się pysznym daniem. Już same orzechy zmiksowane z chlebem i bulionem były bardzo dobre. Oczywiście po dodaniu czosnku sos stał się nieco inny, ale nadal był dobry. Po dodaniu soku z cytryny sos znów zmienił odrobinę smak, pozostając bardzo dobrym. W pokazowej recepturze znalazła się jeszcze oliwa z oliwek, ale ja z niej zrezygnowałam bo wydała mi się zupełnie niepotrzebna.
W swojej książce, Cozza sugeruje serwowanie tego dania z parmezanem. Ten wariant też wypróbowałam (z serem Grana Padano, czyli bardzo podobnym). Oczywiście jest smaczny, aczkolwiek nie polecam go bo wyrazisty ser maskuje aromat orzechów.
Na koniec wspomnę jeszcze, że prezentowany sos orzechowy jest klasykiem z Ligurii, gdzie podaje się go do pansotti – pierożków z warzywami i ziołami. Więcej na ten temat znajdziecie na stronie Ciao Italia.
- 400 g makaronu (u mnie bucatini, ale każdy inny będzie dobry; polecam pełnoziarnisty, o naturalnie orzechowym posmaku)
- 200 g orzechów włoskich
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 100 g chleba bez skórki (zwykłego baltonowskiego)
- 1 ząbek czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- sól, świeżo mielony pieprz
- opcjonalnie oliwa z oliwek i/lub parmezan bądź Grana Padano
Ugotuj makaron al dente, wg przepisu na opakowaniu. Przygotuj bulion i zamocz w nim pokrojony na mniejsze kawałki chleb. Dodaj lekko posiekane orzechy i zmiksuj w blenderze. Dopraw solą oraz pieprzem. Możesz od razu podawać bo tak przyrządzony sos jest już smaczny. Możesz jednak dodać do niego czosnek i sok z cytryny, tak jak ja to zrobiłam. Możesz też domieszać oliwę z oliwek (ja tego nie zrobiłam) i/lub posypać danie włoskim twardym serem.
Zachęciłąs mnie tym sosem do makaronu, bo jeszcze nigdy takiego nie jadłam i wyobrażam sobie, że musi smakować bosko! 🙂
Pozdrawiam serdecznie!
to dla mnie coś zupełnie nowego – chleb, orzechy, bulion.. choć myślę, że może to być naprawdę smaczne danie 🙂
Dla mnie to połączenie też jest nowe. Bardzo się cieszę, że je odkryłam.
Bardzo ciekawy ten przepis na sos z dodatkiem chleba, świetny pomysł 🙂 A makaron z orzechami zawsze się sprawdza 🙂
Makaron z orzechami jest jednym z moich ulubionych 😀 Twoja propozycja jest bardzo ciekawa, następnym razem spróbuje z dodatkiem chleba 🙂
oj, Kasiu, jesteś wspaniała! przyrządziłaś ten pyszny makaron, mniaaam..
kurczę, mogłam się wprosić xd
No, ładne zdjęcie, o co ci chodziło w mailu? narzekanie.
pysznie dziś, jak zawsze u Ciebie.
pozdrawiam Kasiu, serdecznie!
Jeszcze możesz się wprosić 😉 Nic straconego. Chętnie zrobię ten makaron jeszcze raz. Może z kurczakiem?
Podoba mi się Twoja propozycja i nabrałam na nią sporej ochoty 🙂
Naprawdę polcam. Danie jest naprawdę smaczne, a robi się je w kilka chwil.
Bardzo interesujące połączenie… chętnie wypróbuję…Pozdrawiam :)!
[…] ** polecam również Bucatini w sosie orzechowym […]
Dzień Dobry. Prosiłbym uprzejmie o przybliżenie mi przez Panią jaką konsystencję będzie miał sos jeśli użyjemy proporcji składników wyżej podanych.
U mnie był dość gęsty, taki akurat oblepiający dobrze makaron.
[…] Z SOSEM Z CHLEBA I ORZECHÓW WŁOSKICH. /źródło: W Krainie Smaku./ dla 4-6 osób 2,5 szklanki bulionu warzywnego 200 g chleba pszenno-żytniego 3 ząbki […]