Dziś nie podam Wam jakiegoś bardzo skomplikowanego przepisu, a raczej pomysł na złożenie obiadu, który bardzo przypadł nam do gustu. Połączyliśmy pęczotto, zwane też pęczakottem (czyli takie jakby risotto, ale z kaszy pęczak) z szaszłykami w wersji 100% mięsnej oraz nieskomplikowaną sałatką z brokułów i sosu czosnkowego. Prosto, ale bardzo smacznie, więc polecam 🙂 Poza czosnkowymi brokułami, jak warzywny dodatek służyły nam słodko-kwaśne buraczki. Bardzo fajnie współgrały z całością. Ze względu na moc smaków w dodatkach, nasze pęczotto nie dorzucaliśmy już nic do niego. Ale wersje pęczotto z serem (parmezanem czy polskim Bursztynem), ziołami czy grzybami też są super.
Brokuły w sosie czosnkowym:
- 1 paczka mrożonych brokułów
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
Pęczotto:
- 2 łyżki oleju czosnkowego
- 1 cebula
- ok. 1 szklanka kaszy pęczak
- ok. 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
- bulion drobiowy
Szaszłyki:
- 3 filety z kurczaka
- 2-3 łyżki oleju czosnkowego
- 1/2 torebki gotowej przyprawy do szaszłyków
Dodatkowo:
- buraczki ze słoika, domowe lub kupione
Brokuły w sosie czosnkowym: Brokuły przygotuj wcześniej by smaki się przegryzły. Rozmroź mrożonkę w lodówce lub krótko obgotowując brokuły. Wymieszaj majonez z jogurtem naturalnym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw do smaku solą i czarnym, świeżo mielonym pieprzem. Połącz z brokułami i odstaw.
Pęczotto: Podsmaż drobno posiekaną cebulę na rozgrzanym oleju. Dodaj kaszę pęczak i chwilę podsmażaj razem z cebulą. Zalej winem. Odczekaj aż wyparuje. Wtedy dodaj ok. 1/2 szklanki ciepłego bulionu i gotuj na małym ogniu, pod przykryciem. Gdy kasza wchłonie płyn dodaj kolejną porcję rosołu. Powtarzaj tę czynność do momentu aż pęczotto stanie się miękkie. Tzn. takie al dente bo bardzo miękkie nie powinno być. Zajmie Ci to ok. 40 minut.
Szaszłyki: W czasie gdy pęczak się gotuje, oczyść kurczaka. Umyj i pokrój na duże kostki. Otocz w oleju i przyprawie. Nabij na patyczki do szaszłyków. Umieść w rękawie do pieczenia i piecz w 180 st. C ok. 20 minut.
Mięso podawaj z pęczakotto, przygotowanymi wcześniej brokułami w sosie czosnkowym oraz (opcjonalnie) tartymi buraczkami ze słoika, kupnymi lub domowymi.
Musze chyba wreszcie sprobowac risotto z kaszy, bo uwielbiam pęczak. Jakos do tej pory mnie to nie przekonało,ale moze równie dobre…
[…] ekspresDrukujSałatki z brokułami w sosie czosnkowym robiłam już kilkukrotnie (patrz: pęczotto, szaszłyki i brokuły w sosie czosnkowym, sałatka z brokułami i fetą), ale nigdy nie tak błyskawicznie jak dziś. Tym razem […]