Jajka zapiekane z pomidorkami

Pomysł np. na wielkanocne śniadanie, albo każde inne w ciągu roku.

Jajka zapiekane z pomidorkami  (7)

  • 2 łyżki mleka lub śmietanki
  • 1-2 łyżki wędliny (surowej lub parzonej) pokrojonej w kostkę
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka tartego parmezanu lub innego twardego sera
  • natka pietruszki do posypania
  • 2 jajka
  • sól i pieprz do smaku

Mleko lub śmietankę wylej na dno naczynia żaroodpornego (u mnie okrągłe naczynie szklane Jana Niezbędnego). Dodaj pokrojoną w kostkę szynkę.

Dorzuć pomidorki koktajlowe przekrojone na pół.

Posyp parmezanem i natką pietruszki.

 Jajka zapiekane z pomidorkami

Wbij do naczynia 2 jajka. Oprósz solą i świeżo mielonym pieprzem.

Naczynie szklane umieść w innym większym naczyniu żaroodpornym wypełnionym do połowy wrzątkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° Piecz ok. 10 minut lub do momentu gdy białka się zetną, a żółtka pozostaną jeszcze płynne.

Jajka zapiekane z pomidorkami  (6)

Podawaj np. z grzankami

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*