Pomysł np. na wielkanocne śniadanie, albo każde inne w ciągu roku.
- 2 łyżki mleka lub śmietanki
- 1-2 łyżki wędliny (surowej lub parzonej) pokrojonej w kostkę
- 8 pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka tartego parmezanu lub innego twardego sera
- natka pietruszki do posypania
- 2 jajka
- sól i pieprz do smaku
Mleko lub śmietankę wylej na dno naczynia żaroodpornego (u mnie okrągłe naczynie szklane Jana Niezbędnego). Dodaj pokrojoną w kostkę szynkę.
Dorzuć pomidorki koktajlowe przekrojone na pół.
Posyp parmezanem i natką pietruszki.
Wbij do naczynia 2 jajka. Oprósz solą i świeżo mielonym pieprzem.
Naczynie szklane umieść w innym większym naczyniu żaroodpornym wypełnionym do połowy wrzątkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° Piecz ok. 10 minut lub do momentu gdy białka się zetną, a żółtka pozostaną jeszcze płynne.
Podawaj np. z grzankami