Do mojej kolekcji znów dołączyły dwie przepiękne książki! Obie wydało wydawnictwo „Jedność” i obie są absolutnie fantastyczne. Muszę Ci je koniecznie pokazać! Polecam je wszystkim mniej i bardziej zainteresowanym gotowaniem, a w szczególności początkującym kucharzom ponieważ wspomniane książki utrzymane są w konwencji obrazkowej szkoły gotowania. Niemniej myślę, że osoby bardziej doświadczone kulinarnie z pewnością docenią klarowność wszelkich instrukcji.
„Sushi, paella, guacamole”
Pierwsza książeczka to wspaniałe kompendium światowej kulinarnej klasyki. „Sushi, paella, guacamole” zawiera 120 najsłynniejszych potraw z różnych zakątków świata (w pięciu rozdziałach: Europa, Afryka i Bliski Wschód, Azja, Ameryka Północna oraz Ameryka Środkowa i Południowa). Dzięki niej dowiesz się m.in. jak przyrządzić doskonałe amerykańskie brownies, meksykańskie chili con carne, francuski boeuf bourguignon czy indyjskie biryani. Wszystkie pokazane dania to absolutne standardy, które warto znać i umieć przyrządzić. Podobnie jak kulinarne terminy, które zostały wypisane na końcu książki, w użytecznym mini-słowniczku.
„Pasta i basta”
Druga książka, pt. „Pasta i basta” skupia się na włoskiej sztuce przygotowywania dań makaronowych. Jeśli tylko pragniesz dowiedzieć się jak zrobić klasyczne ravioli bądź jaka jest różnica pomiędzy pappardelle a tagliatelle to koniecznie do niej zajrzyj. Myślę, że „Pasta i basta” to obowiązkowa pozycja dla osób pragnących nauczyć się przygotowywać w domu świeży makaron, w każdej formie i w wielu kolorach.
Prócz ilustrowanych lekcji dotyczących produkcji włoskich past, w książce nie zabrakło również pomysłów na aromatyczne sosy prosto z Italii, takie jak np. pesto, puttanesca czy all’amatricana. Cała treść została podzielona na siedem części – Sprzęt kuchenny, makarony z semoliny, makarony jajeczne, makarony nadziewane, gnocchi, makarony specjalne, sosy i dodatki. Myślę, że każdy smakosz znajdzie coś dla siebie.
Jeśli szukasz pomysłu na prezent „na Zająca” to gorąco zachęcam do rozważenia opcji zakupu jednej z pokazanych wyżej książek. Ja osobiście bardzo cieszę się, że znalazły się na mojej półce. Zawierają dużo przepisów, które warto znać i mają naprawdę dobrą cenę. Poza tym stosunek jakości do ceny wypada bardzo korzystnie. 250 stron grubego papieru z pięknymi zdjęciami kosztuje tylko 39 zł!