Piernik marchewkowy czyli pełne dodatków, bardzo słodkie i wilgotne ciasto. Smakuje bardziej jak klasyczny marchewkowiec niż jak klasyczny piernik, mimo sporej ilości przyprawy do piernika. Bardzo polecam!
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 szklanka brązowego cukru (użyłam Diamant)
- 4 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 150 g jogurtu naturalnego
- 75 g orzechów włoskich
- 100 g rodzynek
- 2 szklanki marchewki
- 3/4 słoika powideł śliwkowych
Ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Delikatnie wmieszaj olej, jogurt naturalny, a następnie (powoli) mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i przyprawą. Dodaj drobno posiekane orzechy, rodzynki oraz startą na grubych oczkach marchewkę. Przenieś ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 30-40 min w 180 st. C. Po przestudzeniu przełóż piernik marchewkowy powidłami śliwkowymi. Wierzch posyp cukrem pudrem lub ozdób polewą czekoladową.
wygląda smacznie. a ile oleju?
Aaa, zapomniałam! 1/2 szklanki.
spoko, już myślałem, że mam problemy z czytaniem i po prostu nie widzę tego 😉