Piernik marchewkowy z powidłami, rodzynkami i orzechami

Piernik marchewkowy czyli pełne dodatków, bardzo słodkie i wilgotne ciasto. Smakuje bardziej jak klasyczny marchewkowiec niż jak klasyczny piernik, mimo sporej ilości przyprawy do piernika. Bardzo polecam!

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 szklanka brązowego cukru (użyłam Diamant)
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 75 g orzechów włoskich
  • 100 g rodzynek
  • 2 szklanki marchewki
  • 3/4 słoika powideł śliwkowych

Ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Delikatnie wmieszaj olej, jogurt naturalny, a następnie (powoli) mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i przyprawą. Dodaj drobno posiekane orzechy, rodzynki oraz startą na grubych oczkach marchewkę. Przenieś ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 30-40 min w 180 st. C. Po przestudzeniu przełóż piernik marchewkowy powidłami śliwkowymi. Wierzch posyp cukrem pudrem lub ozdób polewą czekoladową.

3 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*