Rzadko smakują mi jakiekolwiek gotowe farsze, ale ten pieczarkowy, o którego istnieniu dowiedziałam się podczas I półfinału BlogerChef’a w Gniewinie, okazał się całkiem, całkiem. 😉 Bardzo smakowały mi pizza rolls z jego udziałem, a także mini-zapiekanki na chlebie z suszonymi pomidorami. Dziś proponuję naleśniki. W wersji z mąką graham, która nadaje im lekko orzechowy aromat. Pracy przy ich produkcji nie ma zbyt wiele, a w połączeniu z grzybami efekt jest bardzo fajny. By lekko zmodyfikować smak farszu pieczarkowego możecie dodać do niego zmiażdżony czosnek, posiekaną natkę pietruszki lub inne zioła. Kombinujcie!
Ja podawałam te naleśniki z czystą zupą pomidorową. Pasowała 🙂
Na naleśniki-grahamki:
- 1 szklanka kefiru
- 1/2 szklanki wody
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki mąki graham
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki sody
Pozostałe składniki:
- farsz pieczarkowy OLE!
- natka piertuszki
- olej czosnkowy do smażenia
Połącz wszystkie składniki ciasta. Smaż cienkie naleśniki na niewielkiej ilości oleju. Podgrzej w rondelku gotowy farsz pieczarkowy. Posmaruj nim naleśniki, posyp natką pietruszki (opcjonalnie) i dowolnie zawiń. Udekoruj dodatkową natką pietruszki.
—
PANCAKES WITH WHITE MUSHROOM STUFFING
I hardle ever eat or like ready-made jarred stuffings. But this mushroom one, I learnet about during I semi-final of BlogerChef competition in Gniewino, occurred to be pretty good. I liked it with pizza rolls and mini-toast on sun-dried tomato bread. Today I used it to stuff my pancakes. With graham flour, giving them a slight nutty aroma. They are no fuss and with mushrooms taste just great. You can modify the stuffing by adding crushed garlic cloves, chopped parsley or other herbs. Try out. I had these pancakes with tomato soup. Matched well. 🙂
For graham-flour pancakes:
- 1 cup kefir
- 1/2 cup water
- 1 egg
- 1/2 cup all-purpose flour
- 1/2 cup graham flour
- pinch of salt
- 1/2 tsp baking soda
Other ingredients:
- ready-made jarred white mushroom stuffing
- parsley
- garlic-infused oil
Combine all pancake-batter ingredients. Fry thin pancakes using small amounts of garlic-infused canola oil. Heat-up some mushroom stuffing in a pan. Spread over pancakes, sprinkle with chopped parsley an roll up your favourite way. Decorate with additional parsley leaves.
świetne ! te nadzienie jest pyszne *-*
Podoba mi się. 🙂 Muszą być smakowite.
Wspaniale wyglądają!
Mmmm… wyglądają fantastycznie!
[…] które upiekłam do domowych hot-dogów. Z farszem, który z kolei użyłam do naleśników z farszem pieczarkowym. Bardzo proste, ale całkiem smaczne […]
[…] które upiekłam do domowych hot-dogów. Z farszem, który z kolei użyłam do naleśników z farszem pieczarkowym. Bardzo proste, ale całkiem smaczne […]