Drożdżowy wieniec z aromatem wanilii i kardamonu, który dopełniają orzechy włoskie. Plecionkę można udekorować kolorową posypką, a w jej środku umieścić wielkanocne jajeczka i gałązki bukszpanu.
- 1 szklanka mleka
- 50 g drożdży
- ½ szklanki cukru
- 1 cukier z prawdziwą wanilią i kardamonem
- 3.5 szklanki mąki
- 2 jajka
- 4 łyżki oleju
- 100 g orzechów włoskich
- opcjonalnie kolorowa posypka
Podgrzej mleko z 2 łyżkami cukru do ok. 40°C, czyli tak żeby było letnie, ale nie gorące. Dodaj drożdże i wymieszaj. Odstaw do wyrośnięcia. Posiekaj drobno orzechy lub rozdrobnij blenderem.
W dużej misce połącz mąkę, jajka, olej, pozostały cukier oraz orzechy włoskie. Wmieszaj zaczyn drożdżowy. Wyrób gładkie ciasto, które łatwo „odchodzi” od ręki. Przykryj ściereczką i odstaw do podwojenia objętości, na ok. 1h.
Podziel ciasto na 6 części. Z każdej części uformuj 2 długie walce. Spleć ze sobą, owijając jeden wokół drugiego. Zlep końce, by powstał okrągły wianuszek. Odstaw ponownie do wyrośnięcia na ok. 1h. Przed pieczeniem posmaruj wierzch plecionki rozmąconym jajkiem i posyp kolorową posypką. Piecz w 200°C ok. 10-15 min.
piękna ci wyszła! Ohh.. cudowna, na święta w sam raz 🙂
[…] powstały dokładnie z tego samego podstawowego przepisu na ciasto drożdżowe co wielkanocna plecionka z orzechami. Smakowały jednak zupełnie inaczej. Podobnie do kardamonowych bułeczek z jabłkami. Jabłka […]
[…] niżej przepis na ciasto drożdżowe sprawdził się już w wielkanocnej plecionce z orzechami i kardamonem i kilku innych wypiekach spoza bloga. Mogę go więc śmiało polecić. Bułeczko drożdżowe (i […]