Moja pierwsza pr贸ba stworzenia sosu z czerwonego wina. Baaardzo udana 馃檪 Korzysta艂am z przepis贸w na The Reluctant Gourmet, eHow i BBC Food.
- 2 pol臋dwiczki wieprzowe
- 1/2 szkl. wytrawnego czerwonego wina
- 1 szkl. bulionu
- suszony tymianek
- cebula granulowana
- czosnek granulowany
- s贸l, 艣wie偶o mielony pieprz
- m膮ka pszenna
- 1 艂y偶eczka octu balsamicznego
- 1 艂y偶eczka musztardy Dijon
Inne zio艂a i przyprawy, kt贸re pojawiaj膮 si臋 w recepturach na sos z czerwonego wina to m.in.: li艣膰 laurowy, ziele angielskie, papryka s艂oda i ostra, rozmaryn, sos sojowy, etc.
Oczy艣膰 mi臋so, natrzyj sol膮, pieprzem i przyprawami. Opr贸sz m膮k膮. Kr贸tko obsma偶 na niewielkiej ilo艣ci rozgrzanego t艂uszczu. Zalej winem i bulionem. Du艣 do mi臋kko艣ci mi臋sa i zredukowania sosu. W mi臋dzyczasie dodaj musztard臋, ocet i dodatkowe zio艂a. 艢wietnie smakuje z pyzami, kopytkami, kluskami 艣l膮skimi, ziemniakami, gotowanymi warzywami, sa艂at膮 w sosie vinegret lub ka偶d膮 inn膮 sa艂atk膮 lub sur贸wk膮.
Podobny sos, wraz z wieprzowin膮 tworzy brasato al barolo – tradycyjne piemockie danie. Przepisu na nie znalaz艂am w pa藕dziernikowym (2011) wydaniu Mojego Gotowania.