Pol臋dwiczki w sosie z czerwonego wina

Moja pierwsza pr贸ba stworzenia sosu z czerwonego wina. Baaardzo udana 馃檪 Korzysta艂am z przepis贸w na The Reluctant Gourmet, eHow i BBC Food.

  • 2 pol臋dwiczki wieprzowe
  • 1/2 szkl. wytrawnego czerwonego wina
  • 1 szkl. bulionu
  • suszony tymianek
  • cebula granulowana
  • czosnek granulowany
  • s贸l, 艣wie偶o mielony pieprz
  • m膮ka pszenna
  • 1 艂y偶eczka octu balsamicznego
  • 1 艂y偶eczka musztardy Dijon

Inne zio艂a i przyprawy, kt贸re pojawiaj膮 si臋 w recepturach na sos z czerwonego wina to m.in.: li艣膰 laurowy, ziele angielskie, papryka s艂oda i ostra, rozmaryn, sos sojowy, etc.

Oczy艣膰 mi臋so, natrzyj sol膮, pieprzem i przyprawami. Opr贸sz m膮k膮. Kr贸tko obsma偶 na niewielkiej ilo艣ci rozgrzanego t艂uszczu. Zalej winem i bulionem. Du艣 do mi臋kko艣ci mi臋sa i zredukowania sosu. W mi臋dzyczasie dodaj musztard臋, ocet i dodatkowe zio艂a. 艢wietnie smakuje z pyzami, kopytkami, kluskami 艣l膮skimi, ziemniakami, gotowanymi warzywami, sa艂at膮 w sosie vinegret lub ka偶d膮 inn膮 sa艂atk膮 lub sur贸wk膮.

Podobny sos, wraz z wieprzowin膮 tworzy brasato al barolo – tradycyjne piemockie danie. Przepisu na nie znalaz艂am w pa藕dziernikowym (2011) wydaniu Mojego Gotowania.

Odpowiedz

Tw贸j adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Mo偶esz u偶y膰 j臋zyka HTML w postaci takich tag贸w i atrybut贸w: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*