W Krainie Smaku

Sernik wiedeński z niemielonego twarogu

Sernik wiedeński, czyli bez kruchego spodu, w wersji grudkowatej, z niemielonego twarogu. Jego pieczenie miało być okazją do przypomnienia sobie jak się robi tego rodzaju desery. Oczywiście zajrzałam do Moich Wypieków i Kwestii Smaku, gdzie znalazłam sporo cennych wskazówek.

Przepis pochodzi z warsztatu wypieków świątecznych w którym uczestniczyłam w grudniu. Zastąpiłam jedynie kandyzowaną skórę pomarańczową rodzynkami, a zamiast sera śmietankowego użyłam półtłustego twarogu. Efekt był jak najbardziej zadowalający.

(wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej)

Jajka ubij z cukrem. Dodaj niezmielony ser i resztę składników. Wyłóż do małej foremki albo tortownicy, przykryj folią aluminiową i piecz ok. 1h w 180°C. Po wystudzeniu posmaruj Nutellą lub stopioną czekoladą.