Klasyczny rib-eye steak, czyli stek z antrykotu. Za sprawą dość sporej zawartości tłuszczu i właściwej techniki przyrządzania jest bardzo soczysty i delikatny. By danie zbilansować odżywczo podałam je w otoczeniu dużej ilości warzyw – marchewki pieczonej w słodkiej papryce wędzonej oraz purée ziemniaczano-kalafiorowego z koperkiem. Do purée można dodać nutę oliwy truflowej. Polecam! Smaki komponują się niesamowicie!
Mój stek był well done (wysmażony). Miał 350 g i 2.5 cm grubości.
Dlaczego te parametry są ważne i jak wpływają na technikę smażenia steka dowiecie się z wpisu: Jak usmażyć perfekcyjnego steka?. W artykule pokazuję również stopnie wysmażenia steka.
- 2 steki z antrykotu w temperaturze pokojowej (ważne)
- 3 marchewki
- 250 g ziemniaków
- 200 g kalafiora
- sól, świeżo mielony pieprz, papryka wędzona w proszku
- pęczek świeżego koperku
- 8 łyżek oleju rzepakowego
- 1 łyżka masła
- opcjonalnie oliwa truflowa
Obierz marchewki, pokrój w plasterki i przenieś do naczynia żaroodpornego. Obtocz w 2 łyżkach oleju, oprósz solą, pieprzem i wędzoną papryką. Piecz ok. 30 minut w 180°C. W międzyczasie ugotuj ziemniaki i kalafior w osolonej wodzie.
Mocno rozgrzej patelnię. Dodaj pozostały olej i również mocno go rozgrzej. Połóż steki i smaż po 2.5 minuty z każdej strony. Przenieś do piekarnika i piecz bez przykrycia 8 minut. Dopraw dolą i pieprzem. W trakcie pieczenia steków odcedź ziemniaki i kalafior. Rozgnieć warzywa tłuczkiem do ziemniaków. Wymieszaj z masłem i koperkiem.
Ułóż purée na talerzu korzystając z obręczy cukierniczej. Dodatkowo możesz skropić je oliwą truflową. Obok umieść pieczoną marchewkę oraz steki.
Smacznego!
[…] kompendium wiedzy*Kulinarne wydarzeniaDrukujPlanowałam Wam dziś pokazać mój niedawny stek z antrykotu w ciekawym towarzystwie warzyw, ale zrobię to jutro lub pojutrze. Bo tak się fajnie złożyło, że miałam okazję […]
[…] Konkretny przepis na udanego steka znajdziecie z kolei we wpisie „Stek z antrykotu z marchewką w wędzonej papryce i purée ziemniaczano-kalafiorowym”. […]