Lekki obiadek z kaszą jaglaną, którą ostatni raz jadłam rok temu (patrz przepisy z kaszą jaglaną). Wiem, wiem, to straszny wstyd. Ale obiecuję się poprawić. Nie tylko dlatego, że to produkt tak zdrowy, że po prostu należy go jeść. Kasza jaglana jest też najzwyczajniej baaardzo smaczna. Tu przedstawiam ją jako dodatek do pomidorowo-warzywnego sosu z kurczakiem. Super lekkie, super zdrowe danie, wprost idealne na lato!
- 2 mielone piersi z kurczaka
- 2 łyżki czosnkowego oleju rzepakowego
- mieszanka mrożonych warzyw włoskich
- bazylia, oregano, czosnek granulowany
- 1 puszka pomidorów
- 1 mały (90 g) koncentrat pomidorowy
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- sól, pieprz
- kasza jaglana ugotowana w bulionie drobiowym
- bulion drobiowy do podlania
- natka pietruszki
- polski ser długodojrzewający Rubin
Umyj i oczyść piersi z kurczaka. Zmiel w maszynce do mięsa lub w malakserze. Podsmaż na oleju rzepakowym. Dodaj mrożone warzywa. Dopraw bazylią, oregano i czosnkiem. Gdy warzywa lekko zmiękną dodaj puszkę pokrojonych pomidorów. Podlej ok. 1/2 szklanki bulionu robiowego. Dodaj przecież pomidorowy, musztardę oraz sól i pieprz. Duś ok. 10-15 minut. Podawaj z kaszą jaglaną ugotowaną w bulionie drobiowym wg przepisu na opakowaniu (proporcje 2:1 płyn-kasza). Pamiętaj by przelać kaszę wrzącą wodą w celu usunięcia goryczki. Na talerzu posyp natką pietruszki oraz startym serem Rubin.
A w Rubinie rozsmakowałam się dzięki degustacji podczas Finału BlogerChef’a. To zdecydowanie najbardziej wyrazisty z serów „oldpolandów”. Ma intensywną owocową nutę, złamaną nutą ziołowego pieprzu.
[…] placuszki, które pozwalają zagospodarować pozostałą kaszę jaglaną, jak u mnie po włoskiej potrawce drobiowej. Powstają w kilka chwil, przez wymieszanie kaszy z jajkiem i usmażenie. Oczywiście placki […]